NA24.no

- Oljeprisen til himmels på Nigeria-bråk

Sist oppdatert:
20 prosent av oljeproduksjonen i Nigeria er lammet etter lørdagens angrep mot Shell. Det fører trolig til et hopp i oljeprisen mandag.

(NA24): Prisen på råolje for levering i april steg nesten 2 prosent i London da en talsmann for Bevegelsen for frigjøring av Nigerdeltaet fredag uttalte at den militante gruppen erklærer full krig mot utenlandske oljeselskaper i området.

Allerede lørdag gjorde bevegelsen avlor av truslene. Ni utelandske oljearbeidere - tre amerikanere, to thailendere, to egyptere, en brite og en filippiner - ble kidnappet på en lekter ved Forcados-terminalen. Oljearbeiderne er ansatt i det Panama City-baserte ingeniørselskapet Wilbros, som er tett knyttet til Shell. I tillegg ble et kontor ved terminalen satt i brann og to rørledninger ødelagt. Det førte til at Shell stengte offshorefeltet EA og Forcados, som normalt produserer 400.000 fat daglig.

Dermed er nesten 20 prosent av produksjonen til Afrikas største eksportør av olje lammet. Analytikerne spår et byks i oljeprisen mandag.

- Nigeria er i ferd med å bli et kronisk problem for oljemarkedet. Prisen på råolje kommer til å stige til himmels i London i morgen, sier direktør Tony Nunan i Mitsubishi Corps oljedivisjon til Bloomberg News.

Analytiker Simon Wardell mener situasjonen er svært alvorlig for utenlandske oljeselskaper i Nigerdeltaet.

- Det er mulig at alle landoperasjonene til Shell blir stengt i Nigeria, sier Wardell til Bloomberg News.

Bevegelsen for frigjøring av Nigerdeltaet varslet lørdag ytterligere aksjoner mot utenlandske oljeinstallasjoner. Gruppen hevder at utenlandske interesser utnytter landets oljerikdommer, og krever at Nigeria tar full kontroll over installasjonen for at befolkningen skal få en større del av inntektene.

De siste månedene har flere utenlandske oljeselskaper blitt utsatt for sabotasje i Nigerdeltaet. To oljeledninger er blitt sprengt og to store oljefelt er ødelagt. I tillegg ble fire oljearbeidere kidnappet.

De viktigste nyhetene får du på NA24.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere