- Oljeprisen vekker global nervøsitet

DAGENS OLJEPRIS ER HØY HISTORISK SETT: - Det var ikke før Kina kom inn i WTO i 2004 at oljeprisen for alvor begynte å stige over $25 per fat, minner seniorkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork om.

DAGENS OLJEPRIS ER HØY HISTORISK SETT: - Det var ikke før Kina kom inn i WTO i 2004 at oljeprisen for alvor begynte å stige over $25 per fat, minner seniorkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork om. Foto: (Handelsbanken)

Prisfallet vekker nervøsitet i hele den globale økonomien, ifølge Handelsbanken.

15.12.15 09:06

Oljeprisen fortsatte å falle mandag før den tok seg opp igjen til omtrent fredagens stengningsnivå.

- I mellomtiden hadde den vært nede på samme nivå som bunnivået ved juletider i 2008. Det var midt i den mørkeste finanskrisa, før OPEC, ledet av Saudi-Arabia, den gangen satte foten ned og begrenset produksjonen. Nå ser vi altså overhode ingen tegn til at så skal skje; tvert imot er OPECs beslutning om ikke å gjøre noe en av hovedårsakene til de siste dagenes fall, skriver seniorøkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork i en morgenrapport tirsdag.

Les mer i saken: Historisk lave oljepriser gir store kronebevegelser

Ifølge Mork meldes det nå om at lagrene på land er så nær som fulle i både USA, Europa og Asia. Mer lagringsplass kan nok finnes om bord i skip, men det blir trolig dyrt i dagens tankmarked.

Global nervøsitet

- Prisfallet vekker nervøsitet i hele den globale økonomien, ikke bare hos oss oljeleverandører, og det til tross for de store fordelene som mange får av billig olje, skriver Mork.

Flere eksperter, blant fem Ken Rogoff ved Harvard, uttrykker forbauselse over at ikke oljeprisfallet har stimulert global vekst mer.

- Selv er vi mindre overrasket. Som vi har uttrykt tidligere, anser vi de globale makrovirkningene av oljeprisendringer som først og fremst et syttitallsfenomen, som i veldig stor grad hang samen med den tids svake tillit til sentralbankenes kommittering til prisstabilitet, skriver Mork.

Dagens oljepris historisk sett høy

Seniorøkonomen minne rom at at dagens oljepris neppe kan kalles eksepsjonell i et litt lengre perspektiv.

- Det var ikke før Kina kom inn i WTO i 2004 at oljeprisen for alvor begynte å stige over $25 per fat. Det skyhøye nivået som vi hadde vent oss til som normalt, er derfor et stort unntak i historisk sammenheng. Det betyr selvfølgelig ikke at prisen ikke kan stige igjen, men det stiller dagens situasjon i et interessant lys, noterer Mork.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.