NA24.no

- Oljesøl fra Bodø til Tromsø

Foto: Charlie Riedel (Ap)
Sist oppdatert:
Oljekatastrofen i Mexicogolfen hadde fått enorme følger om ulykken hadde skjedd utenfor Norskekysten.

- Vi snakker om en katastrofe av bibelske Armageddon-dimensjoner, hvis vi får et slikt oljeutslipp i Norge.

- Kan skje i Norge

Det sa miljøvernminister Erik Solheim (SV) på høringskonferansen i Svolvær tirsdag. Regjeringen er også i ferd med å kartlegge oljekatastrofen i Mexicogolfen, melder NTB.

Les også: Flere skeptiske til oljeboring i nord

Solheim understreker at en lignende ulykke også kan skje i Norge. Da ville et slikt oljeutslipp ha dekket hele kysten fra Bodø til Tromsø, inkludert Lofoten, Vesterålen og Senja, og et område langt til havs.

Utslippet dekker et område på 200.000 kvadratkilometer, rundt to tredeler av hele Norges fastlandsareal, opplyste Solheim da han talte under høringskonferansen om forvaltningsplanen for Barentshavet-Lofoten i Svolvær.

Miljøvernministeren la også vekt på at ulykken i Mexicogolfen ikke skjedde med et lite og obskurt bakgårdsselskap i et afrikansk land uten regelverk. BP er et av de mest velrenommerte oljeselskapene i verden og USA den mest avanserte industrinasjonen.

Vil ha økt kunnskap

Også olje- og energiminister Terje Riis-Johansen var innom katastrofen utenfor USAs kyst. Han vil ha økt kunnskap om det som har skjedd her før regjeringen tildeler nye områder for petroleumsvirksomhet på dypt vann.

- Nå arbeider vi med den 21. konsesjonsrunden. Den runden vil bli gjennomført i lys av det vi nå opplever i Mexico-golfen. Det er ikke aktuelt for meg å tillate boring på eventuelle nye tillatelser på dypt vann før vi har god kjennskap til hva som har skjedd på og med Deepwater Horizon og hva det betyr for vårt regelverk, sa Riis-Johansen til deltakerne på høringskonferansen.

Formålet med konferansen er å stimulere til innspill fra ulike interessegrupper, heter det i en melding fra Miljøverndepartementet.

Både miljø- og utviklingsministeren, fiskeri- og kystministeren og olje- og energiministeren vil delta på konferansen. Det vil også blant andre representanter fra lokalt næringsliv og politikk, oljeindustrien, fiskeriene, miljøorganisasjonene og representanter for fagetater og forskningsmiljøer.

- Ringvirkninger i nord avhenger av petroleumsvirksomhet i nord. Men petroleumsvirksomhet i nord forutsetter også ringvirkninger i nord, sa Riis-Johansen.

Den nødvendige folkelige legitimitet for petroleumsvirksomhet i nord sikres etter statsrådens oppfatning tilstrekkelig kun ved at det også følger tilfredsstillende ringvirkninger på land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere