*Nettavisen* Økonomi.

- Ønsker Norge som nyttig idiot

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

EU fortviler over brutte norske gassløfter.

31.10.09 09:41

Norge skuffer EU-landene ved å bygge ut gassproduksjonen langt mindre enn tidligere kommunisert. Det skriver Dagens Næringsliv.

NA24 - din næringslivsavis

For nøyaktig to år siden sa norske myndigheter nei til Statoils ønske om å produsere mer gass fra Troll-feltet. Imidlertid lovet daværende olje- og energiminister, Åslaug Haga, at norsk gassproduksjon skulle økes fra 86 milliarder kubikkmeter til mellom 125 og 140 milliarder kubikkmeter i løpet av det siste året.

Nedjustering
Denne målsettingen er blitt betraktelig nedjustert, og Oljedirektoratet snakker for tiden om 120 milliarder kubikkmeter.

Denne nedjusteringen fra norsk side er dårlig nytt for EU-landene, som blir stadig mer avhengig av russisk gass ettersom deres egen gassproduksjon synker. Russland har tidligere vist stor vilje til å bruke gassen som et politisk virkemiddel, blant annet i Ukraina, noe som skremmer medlemslandene i organisasjonen.

- Ønsker nyttig idiot
- EU kan kanskje ønske seg Norge som en nyttig idiot, men vi skylder ikke å dekke EU med tilgang til stabile og billige gassleveranser for enhver pris, sier oljeanalytiker Anders Wittermann ved Rystad Energy til DN.

Wittermann peker på at gassmarkedene i EU for tiden er svært svake, trolig som følge av den dårlige verdensøkonomien, og at det er mer rasjonelt å spare de resterende gassreservene enn å utvinne mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag