*Nettavisen* Økonomi.

- Ønsketeorier fra politiet

Foto: (Roy Storvik, Rogalands Avis)

Innsidesiktede Fred A. Ingebrigtsen avviser at han noen gang har gitt innsideinformasjon.

04.10.11 21:32

Under et saksforberedende møte i Stavanger tingrett 1. september i år besluttet retten at påtalemyndigheten ble pålagt å sende en skriftlig redegjørelse for saken innen 30. september, skriver Rogalandsavis .

Denne foreligger nå fra politiadvokat Erik W. Rand og statsadvokat Birgitte Budal Løvlund side.

– Overgitt
Fred A. Ingebrigtsen er overgitt over redegjørelsen fra Rand og Løvlund, skriver Rogalandsavis .

– For det første har jeg aldri gitt innsideinformasjon slik politiet hevder. Politiet har heller ikke kommet med noen beviser for dette, sier han til Rogalands Avis.

Han viser også til at redegjørelsen på 23 sider ikke er konkret forankret, men framstår som politiets ønskede teorier.

– Jeg vil i retten for å belyse politiets inhabilitet og overtramp og gleder meg til en rettssak der jeg få belyst faktaene og få renvasket meg.

Stråmenn
Sentralt i redegjørelsen står at Ingebrigtsens medtiltalte skal ha vært stråmenn for ham.

«Påtalemyndigheten legger til grunn at Fred A. Ingebrigtsen i tiltaleperioden har kjøpt og solgt Acta-aksjer i navnet til hver enkelt medtiltalt og deres aksjeselskaper. Påtalemyndigheten mener at Ingebrigtsen er hovedmann i et «stråmannsarrangement», hvor den enkelte medtiltalte har fungert som «stråmann», heter det i redegjørelsen.

Rand og Løvlund skriver videre at de legger til grunn at «Ingebrigtsen har finansiert og hatt en betydelig andel av risikoen knyttet til Acta-beholdninger registrert i de medtiltaltes navn, at han har mottatt en del av kapitalavkastningen og utøvet styring over disposisjoner foretatt i de medtiltaltes navn.»

Innsideinformasjon
Når det gjelder innsidehandel, mener påtalemyndigheten at Ingebrigtsen hadde innsideinformasjon om Actas resultat i fjerde kvartal 2004 omkring to uker før dette ble meldt markedet.

I redegjørelsen fra påtalemyndigheten heter det at de legger til grunn at «disposisjonene utført i medtiltaltes navn reelt er utført på vegne av Ingebrigtsen, i hans økonomiske interesse, eller at han i det minste har tilskyndet hver enkelt medtiltalte til å inngå transaksjoner til tross for at han selv hadde innsideopplysninger.»

Det samme mener de har skjedd i forbindelse med Actas resultat i tredje kvartal 2007, samt i forbindelse med opplysninger om pågående forhandlinger med det amerikanske investeringsselskapet Texas Pacific Group vedrørende tilbud om kjøp av en betydelig aksjepost i Acta.

Ingebrigtsen er også tiltalt for å ha gitt seg selv et ulovlig aksjonærlån fra Spring Gruppen AS. Ifølge redegjørelsen skal han ved 14 anledninger ha overført til sammen 87.280.525 kroner til egne private kontoer eller til andre kontoer, skriver Rogalandsavis .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.