NA24.no

- OPEC dropper kutt

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Rådgiverne til OPEC-ministrene anbefaler å holde oljeproduksjonen i ro.

Flertallet av rådgiverne til OPEC-ministrene går imot et nytt kutt i oljeproduksjonen. Rådgiverne er kun rådgivere og ikke de som fatter beslutningene rundt produksjonen. Det skriver Dow Jones News og siterer kilder som står nær rådgiverne.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Dette skal ifølge kildene ha blitt diskutert på et møte onsdag, og rådgiverne skal ha utelatt å ta opp muligheten for en produksjonsreduksjon på agendaen på marsmøtet.

Anbefaler nytt kutt
Rådgiverne skal derimot ha vært enige om at det er et overheng av tilbud på 1,6 millioner fat i markedet. Dermed kan det bli aktuelt å vedta et kutt i produksjonen på 1,6 millioner fat per dag i løpet av andre kvartal. Siden september i fjor har oljeorganisasjonen vedtatt å redusere produksjonen med 4,2 millioner fat per dag.

Medlemslandene i oljeorganisasjonen møte 15. mars i Wien.

Tidligere i uken oppfordret det internasjonale energibyrået, IEA, oljekartellet OPEC til å frastå fra nye kutt. De mener at et kutt for å få prisen opp kan forsterke den globale økonomiske nedturen.

Les mer: Ber OPEC droppe kutt

Ser økte lagre
Torsdag ettermiddag er det duket for den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene.

Reuters skriver at analytikerne venter en vekst for råoljelagrene på 3 millioner fat. I

følge en undersøkelse gjennomført av Dow Jones Newswire forventer analytikerne at råoljelagrene vil vise fortsatt vekst når rapporten for forrige uke slippes. Anslagene spriker mellom en vekst på 1 millioner fat og 6 millioner fat.

Når det kommer til bensinlagrene er disse ventet å vise en nedgang på 400.000 fat, mens destillatlagrene er ventet å vise et fall på 1 million fat.

Prisen stiger
Fornyet økonomisk uro og flukt fra aksjemarkedet har også vært synlig i oljemarkedet. I jakten på trygge havner har investorene og spekulantene søkt til gull og dollar. Det har gitt et bratt fall i de øvrige finansmarkedene. Torsdag ser det ut til at den tendensen er i ferd med å snu.

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i april sendt opp 2,9 prosent til 40,7 dollar per fat. Det skjer samtidig med at dollaren svekker seg mot de viktigste valutaene.

Frontkontrakten til den amerikanske referanseoljen Western Texas Intermediate (WTI) forfaller fredag, og stiger 3,81 prosent til 35,94 dollar per fat torsdag ettermiddag.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere