*Nettavisen* Økonomi.

- OPEC maktesløse

Oljekartellet OPECs generalsekretær innrømmer at det er lite eller ingenting de kan gjøre for å stagge oljeprisen.

21.04.06 13:06

OPECs rolle som svingprodusent og priskontrollerende element i oljemarkedet er for øyeblikket kun i navnet, noe OPECs generalsekretær Mohammed Barkindo også fremhever i kommentaren til ukens fortsatte oppgang i oljeprisen.

- Hva kan vi gjør som vi ikke allerede har gjort, sa Barkindo til Dow Jones Newswires torsdag kveld.

Representanter for medlemslandene i OPEC skal avholde et uformelt møte i forbindelse med en oljekonferanse førstkommende mandag. Generalsekretæren forventer imidlertid ikke at det kommer noe dramatisk ut av møtet.

Han sier også at selv om kartellet skulle øke produksjonen, så er de ikke i stand til å produsere den lettoljen som markedet etterspør. Det er i hovedsak Saudi-Arabia som sitter med reservekapasitet i OPEC, men det er i det store og det hel kun tungolje.

- Det er problemet med kvalitet. Markedet trenger for øyeblikket lettere kvaliteter olje. Det er det som ikke er tilgjengelig, sa Barkindo til Dow Jones.

Også andre OPEC-topper har den siste uken kommet med uttalelser på linje med de erkjennelser Barkindo kommer med. OPEC har for en stor del vært spilt utover sidelinjen som prisregulator de siste halvannet årene, i det fokuset ble rettet mot problemene på raffineringssiden i tillegg til den stramme balansen i råoljemarkedet.

Det viser blant annet oppbyggingen av råoljelagrene i USA og Vesten som ikke har hatt den dempende effekten på oljeprisen som mange hadde håpet på. Nervøsiteten er fortsatt stor i forhold til produksjonsforstyrrelser i blant annet Iran og Nigeria, i tillegg til fokuset på de lave lagrene av bensin i forkant av kjøresesongen i USA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag