*Nettavisen* Økonomi.

- Oslo kan stoppe rentekutt fra Norges Bank

Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank kan måtte holde igjen rentekutt av hensyn til boligprisutviklingen i Oslo, mener analytiker. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

- Vil Norges Bank holde igjen rentekutt av hensyn til boligprisutviklingen i én storby?

04.09.15 09:36

Ikke umulig. Det mener analytiker i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov.

I en morgenrapport fredag noterer Gonsholt Hov at boligprisene i Norge fortsetter å overraske oppover.

Det har vært store variasjoner i de månedlige sesongjusterte prisene. Etter omtrent nullvekst i mai steg boligprisene kraftig i juni, før de så falt i juli.

- Men i august spratt de altså opp igjen, med 1,1 prosent. Inkludert tallet for august, er nå tremånedersnittet på 0,6 prosent prisvekst månedlig, skriver Gonsholt Hov.

Det var opp fra 0,4 prosent, som var den underliggende veksten ved starten av året. Årsveksten i august var på 7,7 prosent, opp fra 6,8 prosent i juli. Dette er godt over Norges Banks prognose som i juni la til grunn en gjennomsnittlig årsvekst på 6,5 prosent i tredje kvartal.

Store regionale forskjeller
- Men vi ser tydelig store regionale forskjeller i boligprisutviklingen. For Oslo er trenden i årsveksten fortsatt stigende, noe som er en viktig grunn til at den nasjonale boligprisutviklingen beregnes til å være så sterk. Men for resten av landet ser vi imidlertid en fortsatt fallende tendens i årsveksten, til tross for at det også her gikk litt opp i august, skriver Handelsbankens analytiker.

Boligprisene i Oslo kan stoppe rentekutt
I august hadde 12 av 19 fylker en boligprisvekst som var lavere enn landsgjennomsnittet.

- Spørsmålet er hva dette vil ha å si for Norges Bank. Vi vet jo at økte boligpriser fører til nervøse rykninger i Hovedstyret. Og dermed er boligpristallet for august et argument mot rentekutt nå i september. Men samtidig er det altså mye støy i de må-nedlige tallene, i tillegg til at det særlig er Oslo som peker seg ut med spreke vekstrater. For å sette det litt på spissen: skal Norges Bank da holde igjen rentekuttet, av hensyn til boligprisutviklingen i én storby? spør Gonsholt Hov.

Han mener dette ikke er utenkelig gitt tidligere reaksjonsmønster.

- Vi vet også at sentralbanken i Australia tidligere i år lot være å kutte renta av hensyn til boligprisene i Sydney. Vi tror det koker ned til et spørsmål om hva Norges Bank er mest bekymret for: utviklingen i realøkonomien, eller utviklingen i boligprisene, skriver han.

Draghi løftet Europa

På torsdagens rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ECB) ble det som ventet ingen endringer.

- Verdipapirkjøpene ventes å økes med 60 milliarder euro i måneden til og med september 2016. Imidlertid har ECB åpnet døra for at kjøpene kan forlenges utover dette, skriver DNB Markets i en morgenrapport fredag.

Europeiske børser fikk dermed et realt løft.

Den tyske hovedindeksen DAX steg med 2,5 prosent, omtrent det samme som Oslo Børs.

Lange europeiske renter falt i etterkant av ECB-møtet og rentene har fortsatt å falle gjennom natten i takt med med avtagende risikoappetitt, skriver Nordea Markets fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.