NA24.no

- Over 100.000 bankkunder må få tilbake penger

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Røeggen-saken kan koste milliarder.

Etter dommen i saken der Ivar Petter Røeggen gikk til sak mot DnB, ber Forbrukerrådet nå i et brev alle banker betale tilbake til kundene som har tapt penger på de lånefinansierte produktene.

- Det er forstemmende at bare et lite mindretall av kundene har fått beskjed om at banken vil erstatte deres tap - etter Høyesteretts knusende dom, sier direktør Randi Flesland, i en melding.

Hun sier at det er misvisende når det fremstilles som om høyesterettsdommen gikk i Røeggens favør på grunn av «en klønete regnefeil». Det var helheten som felte banken. Kundene visste ikke hva de kjøpte, mener Flesland.

Høyesterett la stor vekt på at informasjonen Røeggen fikk fra banken inneholdt faktiske regnefeil i forhold til lånefinansieringen, i kombinasjon med at informasjonen var for optimistisk. De la også vekt på at Røeggen ikke var profesjonell investor, og at investeringen ble lånefinansiert. Kombinasjonen av disse tingene gjorde at avtalen ble satt til side, og at Røeggen får tilbake renter og gebyrer på lånet han tok opp.

- Bankene må betale
DnB har allerede hatt møte med Finansklagenemda, og fortalt at banken starter utbetaling til disse kundene som en følge av Røeggen-dommen. De rundt 300 berørte sakene i nemda medfører en kompensasjon fra DnB på nær 60 millioner kroner.

Nå krever Flesland at også de andre bankene som solgte lignende produkter må åpne lommeboken.

- Også alle andre banker må på banen. Vi forventer at de dekker kundenes tap. Det er solgt lureprodukter til over hundre tusen småsparere. Samlet har de tapt milliarder på hva de trodde var sparing - men som viste seg å være gambling med svært dårlige utsikter til gevinst.

- Etter dommen i Høyesterett i Røeggen-saken må bankene som har solgt tilsvarende produkter, og som ikke kan dokumentere at de har gitt langt bedre informasjon enn DnB, raskt gjøre opp for seg overfor sine kunder.

Enstemmig seier i Høyesterett
Den omtalte saken dreier seg om to spareprodukter Ivar Petter Røeggen kjøpte og lånefinansierte i DnB i 2000. Dette var aksjeindeksobligasjoner hvor en eventuell positiv avkastning ville avhenge av oppgang i aksjemarkedet.

Det banken i praksis gjorde var å plassere mesteparten av beløpet trygt, slik at det med renter ville være nok til å betale tilbake den originale investeringen etter seks år, slik garantien innebærer. En mindre del ble brukt til å kjøpe opsjoner som ville gi avkastning ved børsoppgang. I årene etter tusenårsskiftet var salg av garanterte spareprodukter en svært lønnsom og stor virksomhet for næringen.

Investeringen var finansiert med et fastrentelån med over 8 prosent rente.

Løpetiden var seks år. Aksjemarkedet gikk dårlig, og av en investering på 500.000 tapte Røeggen i alt cirka 230 000 kroner på lånerenter og gebyrer.

Røeggen fikk tilbakebetalt hovedstolen på 500.000 kroner, men hadde betalt renter og omkostninger på lånet. Han har krevd disse kostnadene tilbakebetalt fra DnB.

Banker kritisert
I ettertid har bankene fått hard kritikk for salget av denne typen produkter. Mange eksperter har hevdet at produktene har svært dårlig forventet avkastning på grunn av høye kostnader, og at bildet blir enda mørkere fordi kundene ofte har belånt investeringene, noe som gir ytterligere kostnader i forbindelse med bankenes marginer.

Bankene har ikke akseptert regnestykkene om dårlig forventet avkastning. Dessuten har man insistert på at selve investeringen og lånefinansieringen er to uavhengige forhold og ikke delt av en pakke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere