NA24.no

(Scanpix)

- Over alle støvelskaft

Sist oppdatert:
Fagforeningen raser over bonusavtalen til Statoil-sjefen. Men oljeministeren er fornøyd.

Den gylne bonusavtalen til Statoil-topp Helge Lund og resten av ledelsen har fått fagforeningen til å se rødt.

NA24 - din næringslivsavis

Fagforeningen steiler
Onsdag ettermiddag ble det kjent at Helge Lund og resten av toppene i Statoil kan se frem til en lagt mer generøs bonusavtale. Dette har ikke gått upåaktet hen i fagforeningskretser at selskapet skal bruke 295 millioner kroner mer på bonus i 2007.

LES MER: Statoil-sjefens lønnskupp

- Dette er over alle støvelskaft, sier leder Leif Sande i LO forbundet Industri Energi til NA24.

- Ministeren kan ikke sitte foten ned for dette, men poenget er at vi på utsiden reagerer negativt, sier Sande

Enoksen fornøyd
Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) er fornøyd med at Statoil ikke har valgt opsjoner når de skal avlønne toppledelsen.

Det er departement hans som er største eier i Statoil. Enoksen sier til NA24 at han er fornøyd med opplegget Statoil-styret har kommet frem til.

- Jeg er opptatt av at ledelsen i selskapene har kompensasjonsordninger som er oversiktlige. De skal være konkurransedyktige, men de skal ikke være så rause at de bringer selskapet i vannry, sier Enoksen.

Han forteller at bonuser og andre ordninger som er ikke må innrettes slik at utenforliggende begivenheter, for eksempel at oljeprisen stiger kraftig, påvirker utbetalingen.

- Begge disse punktene har styret tatt hensyn til, sier Enoksen til NA24.

Enoksens departement har ikke tatt del i utformingen av programmet, og fikk vite om bonusene samtidig som alle andre.

- Jeg ble orientert i dag. Men det er også verd å understreke at dette er et belønningssystem som ikke bare omfatter ledere, men hele selskapet, sier Enoksen til NA24.

- Heller utbytte
Sande mener på sin side at Statoil heller burde gitt 295 millioner kroner som utbytte for eierne.

- Det ville blitt 280 millioner kroner rett i statskassen. Da kunne vi fjernet den forhatte matskatten på norsk sokkel 20 ganger, sier Sande. Han peker på at styret i Statoil langt i fra var enstemmig.

- De ansatte i styret gikk i mot dette, sier fagforeningslederen. Han mener bonusene er helt unødvendig og peker på Petoro, som er den største aktøren på norsk sokkel.

- Toppsjefen der går for en bagatellmessig lønn i forhold til Statoil, og han har ingen bonus. Og de gjør det like godt som Statoil. I Statoil måtte de ha vært både blinde, døve og stumme på en gang dersom de ikke hadde klart å øke aksjekursen med den oljeprisen vi har hatt de siste årene, sier Sande til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere