- På Cuba hadde man «konsentrasjonsleirer» for homofile. Det er helt sykt

- Mer enn tre milliarder mennesker, halve verdens befolkning, lever i diktatur. Diktatur er den største kreftsvulsten vi har i verden, sier Thor Halvorssen.

- Mer enn tre milliarder mennesker, halve verdens befolkning, lever i diktatur. Diktatur er den største kreftsvulsten vi har i verden, sier Thor Halvorssen.

Faren ble torturert i fengsel, og mistet hele formuen i kampen mot narkokongen Pablo Escobar. Nå frykter verdens diktaturer Thor Halvorssen.

01.06.15 08:24

Thor Halvorssen har hele sitt voksne liv kjempet for menneskerettigheter. Sist uke samlet han menneskerettsforkjempere, dissidenter, ex-presidenter og opposisjonspolitikere, korrupsjonsjegere, internetteksperter, torturofre, og drapstruede journalister fra hele verden i Oslo, da Oslo Freedom Forum, som Halvorssen står bak, gikk av stabelen for syvende gang.

- Mer enn tre milliarder mennesker, halve verdens befolkning, lever i diktaturer, der noen veldig få utvalgte mennesker bestemmer hva innbyggerne kan, og ikke kan gjøre, sier Halvorssen til Nettavisen.

- På Cuba hadde man «konsentrasjonsleirer» for homofile. Det er helt sykt, fortsetter han.

Kreftsvulst
Daglig utfordrer han verdens diktaturer, enten han blir banket opp av vietnamesisk politi fordi han har truffet en munk som har sittet i husarrest i over 20 år, eller fordi han sitter på direkten på sørkoreansk TV og river i stykker et bilde av Nord-Koreas grunnlegger, Kim Il Sung.

- Diktatur er den største kreftsvulsten vi har i verden, sier Halvorssen.

- Det må være slik i et samfunn, at individet må være over staten, ikke motsatt. I de fleste land er imidlertid staten over individet, sier han videre.

Helt siden faren, som også het Thor, ble fengslet i Venezuela på begynnelsen av 1990-tallet, har sønnen vært opptatt av menneskerettigheter.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Thor Halvorssen etter at han ble banket opp av vietnamesisk politi for noen år side Foto: Privat


Faren fikk i oppdrag av presidenten i Venezuela å ta opp kampen mot narkobaronene i Latin-Amerika. Blant annet Pablo Escobar, en av datidens rikeste menn og som styrtet det beryktede og fryktede Medellin-kartellet i Columbia.

- Pablo Escobar hadde mektige venner i statsadministrasjonen og blant næringslivstopper i Venezuela. Jeg var 18 år. Dette var min «wake up call». Shit! Ting kan virkelig gå ille. Da de kunne ta min far, en rik og innflytelsesrik person, da var ingen sikre, sier Thor Halvorsen til Nettavisen.

Torturert i fengsel
Faren måtte sone 76 dager i fengsel, anklaget for å stå bak en bilbombe i hovedstaden Caracas.

- Det var Pablo Escobar og Medellin-kartellet som stod bak. Min far ble torturert i fengselet og etterhvert tok Amnesty hans sak, sier sønnen.

Det var Pablo Escobar og Medellin-kartellet som stod bak. Min far ble torturert i fengselet

I 2009 grunnla Thor Halvorssen Oslo Freedom Forum. Det har blitt en av de viktigste menneskerettighet-samlingene i verden. I Norge er det bare Nobels fredspris som vekker mer oppsikt i utlandet.

- Det er den største årlige begivenheten etter Nobels fredspris i Norge, sier Halvorssen med en stolt mine.

Hovedstad for menneskerettigheter
- Oslo har blitt hovedstaden for menneskerettigheter - «The Capital of Human Rights» - for menneskerettighetsforkjempere over hele verden. Dessverre er det altfor få nordmenn som har forstått dette, sier han.

Dessverre, ifølge Halvorssen, har altfor få nordmenn og norske medier forstått hvor mange store menneskerettighetsaktivister det er i hovedstaden under Oslo Freedom Forum.

- For journalister er Oslo Freedom Forum som å komme til Disney World. Du kan velge mellom de største personlighetene innen menneskerettighetsarbeid i verden, og alt under et tak, sier Halvorssen.

- Dessverre er det altfor få norske medier som forstår at «Disney World» har kommet til byen. Utenlandske medier er helt oppslukt, og derfor er New York Times, The Economist, BBC and Associated Press alle her, fortsetter han.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Eikeland (Nettavisen)


1.000 dødstrusler
I år var det skribenten Zineb El Rhazoui i Charlie Hebdo som vekket størst oppsikt. Hun har over 1.000 dødstrusler hengende over seg, alt fordi at hun har krevd at kvinner bør ha like rettigheter som menn i Islam.

LES HER: - Allah er en mann med masse testosteron

Halvorssen har rukket å bli 39 år. Selv om hans navn er norsk, så er han ikke det. Hans farfar og farmor, fra henholdsvis Fredrikstad og Lillhammer, ble forelsket og rømte Norge på 1920-tallet for å finne lykken i USA.

- De giftet seg med en gang i havnen i New York. I løpet av kort tid ble min farfar Øystein, sjef for forgjengeren til General Motors i Bolivia, sier Thor Halvorssen.

Etterhvert ble Venezuela hjemlandet til Halvorssen-klanen. Farfaren ble utnevnt til norsk konsul i landet og de gjorde det stort i næringslivet.

Alt forsvant imidlertid da faren ble buret inne.

- Da raknet alt sammen. Myndighetene kjøpte opp all gjelden i selskapet og den dagen min far ble satt i fengsel, konfiskerte de alt, sier Halvorssen.

Avhengig av sponsorer
Halvorssen legger ikke skjul på at han har en privilegert bakgrunn, - også økonomisk. Han kunne levd et liv uten økonomiske bekymringer, men valgte å investere det han hadde av midler i menneskerettsarbeid. Blant annet i etableringen av organisasjonen Human Rights Foundation, som står som arrangør av Oslo Freedom Forum.

Alt arbeidet er i dag avhengig av økonomisk støtte, fra sponsorer og venner og kjente. Oslo Freedom Forum blir blant annet støttet av Utenriksdepartementet, Oslo kommune og noen få andre norske investorer.

- Jeg har veldig generøse venner. Støtten fra Oslo kommune er helt avgjørende for Oslo Freedom Forum. De har sett verdien, ikke bare som forum, men også at vi legger igjen mer penger enn vi tar ut, sier Halvorssen.

Blant de private sponsorene finner man flere av Norges største investorer, blant annet han som eier bygningen som huser Grand Hotel, basen for Oslo Freedom Forum.

- Christian Ringnes, som eier denne bygningen, støtter oss i år. I alle år har også Christen Sveaas og Olav Nils Sunde gitt oss betydelige midler. Det første året, i 2009, sa Sunde: «Uansett hva UD gir dere, jeg vil gi det samme.»

- Jeg er ham evig takknemlig for det, det var med på redde oss den gangen.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Investor Christen Sveaas har i mange år gitt penger til Oslo Freedom Forum. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)


Plutselig peker Thor Halvorssen på iPhonen som ligger på bordet, og som foreviger intervjuet.

- Du vet en Iphone kunne aldri blitt skapt i et diktatur. Produsert, ja, men ikke skapt. Det gjelder alle nyskapninger innen de fleste områder. De er skapt i demokratiske land, fordi et demokrati tillater at innbyggerne å tenke nytt og utvikle ting, sier han.

- Den viktigste resursen mennesker har, er ikke olje, gull eller kull, men mennesket selv. Det glemmer mange, sier Halvorssen.

Han viser til gamle Sovjetunionen og landets atomutviklingsprogram.

Det kan finnes en liten gutt i slummen i Angola som sitter på en algoritme som kan løse kreftmysteriet, men det vil ikke skje. Diktaturet hindrer talentene i å få utfolde seg.

- Det var vel det eneste de klarte å skape, og selv der var det meste stjålet fra andre land.

- Det kan finnes en liten gutt i slummen i Angola som sitter på en algoritme som kan løse kreftmysteriet, men det vil ikke skje. Diktaturet hindrer talentene i å få utfolde seg.

- Hvem skal vi stole på?
I Norge har vi det godt, og kan fort ta menneskerettigheter for gitt. Det bekymrer Halvorssen.

- I et land som Norge, så er tilliten til staten så stor, at nesten ingen tror at det er mulig for staten å bryte menneskerettighetene. I Norge har staten blitt alt for stor. Nordmenn er ikke skeptisk nok til hva regjeringen og staten gjør, sier menneskerettighets forkjemperen.

- Bare se på avsløringene til Aftenposten om skjult overvåkning i Oslo sentrum. Det gjør folk redd, med rette.

- PST og staten gikk ut og sa at det ikke stemte?

- Nettopp. Og hvem skal vi stole på? spør han.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Kan vi stole på statsminister Erna Solberg og norsk myndigheter når det gjelder menneskerettigheter? spør Thor Halvorssen. Foto: Terje Pedersen


- Derfor er det viktig med en sterk media, og å ha så mange medier som mulig i et land, slik at de kan være en vaktbikkje overfor staten og det offentlige.

- Egentlig bør man ha personer som styrer landet som egentlig ikke ønsker å gjøre det. De som elsker det, er mest opptatt av makten, ikke innbyggerne.

For noen år siden besøkte Halvorssen en munk i byen Hồ Chí Minh, eller Saigon, som den også heter. Munken har sittet 28 år i husarrest. Han er en av de i verden som har sittet lengst i «fengsel» som politisk fange.

- Jeg ble arrestert i Vietnam da jeg intervjuet en munk, et videointervju som skulle vises her på Oslo Freedom Forum, sier Halvorssen.

Da jeg forlot klosteret, overfalt politiet meg og begynte å slå. Det var lite hyggelig å bli banket opp

- Da jeg forlot klosteret, overfalt politiet meg og begynte å slå. Det var lite hyggelig å bli banket opp. Men det varte kun i noen timer. Jeg klarte å overbevise dem om at jeg var en av munkens disipler.

Den største suiten
For noen år siden bodde faktisk den russiske statsministeren, Dmitrij Medvedev, på Grand Hotel under Oslo Freedom Forum, under samme tak som opposisjonspolitikeren og sjakkspilleren Garry Kasparov og eksilstatsministeren i Tjetjenia.

- - Vi hadde reservert den største suiten til en av gjestene, teknologientreprenøren og venturekapitalisten, Peter Thiel, fra blant annet Facebook og PayPal. Da ringte Grand og lurte på om de kunne få den. Da de sa at det var Medvedev som skulle komme, sa jeg ja med en gang, ha, ha.

- Vi slapp å demonstrere på gata, vi kunne demonstrere inne i lobbyen. Hva kunne de gjøre? De kunne jo ikke hive oss ut. Vi bodde jo der.

- Jeg har på følelsen at en eller annen ansatt i Utenriksdepartementet fikk sparken etter det, sier Halvorssen.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Viktor Jusjtsjenko ble forgiftet av dioksin. Selv mener han det er Putin og hans menn som står bak. Foto: (NTB scanpix)


Forgiftet av KGB
I år har også den tidligere ukrainske presidenten, Viktor Jusjtsjenko, besøkt Oslo Freedom Forum. Han ble for rundt 10 år siden forgiftet etter en lunsj arrangert av det russiske sikkerhetspolitiet FSB, tidligere KGB.

Viktor Jusjtsjenkos besøk til Oslo Freedom Forum kom i stand under en middag på et slott i Romania i fjor høst, arrangert av landets tidligere konge, Michael den første.

- Vi var 15 stykker til middag. I tillegg til Viktor Jusjtsjenko deltok blant annet de første presidentene etter kommunismens fall fra Hviterussland, Albania og Romania, samt dronningen, kronprinsen og kongen, sier Thor Halvorssen.

Statskupp
Den 23. august i 1944 gjennomførte den da 23 år gamle kong Michael av Romania – i allianse med landets pro-allierte opposisjonspolitikere (inkludert kommunistene) og med støtte fra hæren - et statskupp mot Romanias quisling, den nazist-vennlige diktatoren Ion Antonescu. Kuppet førte til at Den røde armé fremskyndte sin fremrykning i Romania, og det er anslått at kuppet forkortet krigen med så mye som seks måneder.

- Kong Michael er oldebarnet til både dronning Victoria av England og tsaren av Russland, han ønsket Stalins Røde armé velkommen som frigjørere. Dessverre forlot de aldri landet. Ikke før kommunismen falt. For kongen var det helt forferdelig.

- Det var en fantastisk middag. Da inviterte jeg Jusjtsjenko til Oslo Freedom Forum.

- Etter middagen, da de fleste gjestene hadde gått, spurte jeg om å ta en selfie på tronen, men det gikk ikke. Jeg måtte bare spørre, ha, ha.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Her hilser Thor Halvorssen på kong Michael av Romania på en middag på hans slott i fjor høst.


Hvor er Støre?
På Oslo Freedom Forum er det mennesker som har vært vitner til menneskerettighetsbrudd over hele verden, enten det har vært Pinochets herjinger i Chile, eller Putins herjinger i Russland.

- Vi har ingen akademiske forståsegpåere. Er du interessert i høre på dem, kan du gå til Bondeviks konferanse, sier Halvorssen som selv kan skilte med akademiske tungvektere som Steven Pinker og Larry Diamond blant sine talere.

- Du og Oslo Freedom Forum er blitt kritisert for å være et høyrevridd forum?

- Det stemmer at vi ble kritisert. I Norge har den politiske venstresiden tradisjonelt har hatt monopol på å definere menneskerettigheter og menneskerettighetsbrudd. Vi utfordret definisjonsmakten. Det var mange som ikke tålte det.

Det er et faktum at Oslo Freedom Forum har funnet mest støtte hos de borgerlige partiene. I år åpnet utenriksminister Børge Brende forumet, og de fleste norske politikerne som besøker forumet kommer fra borgerlig side.

- Vi har også hatt folk fra Arbeiderpartiet og SV her, sier Halvorssen, og Espen Barth Eide stilte opp og doblet støtten fra UD da han var utenriksminister. Ap-leder Jonas Gahr Støre har han derimot ikke sett noe til, selv om han har vært invitert hvert år.

- Akkurat det synes jeg er litt rart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.