NA24.no

- Palin har ikke en snøballsjanse i ...

Foto: Randy Snyder (Afp)
Sist oppdatert:
Tea Party-bevegelsen vil sette sitt preg på amerikansk politikk etter valget. Men én kandidat blir utelukket, ifølge ekspertene.

Den konservative og omstridte Tea Party-bevegelsen blusset opp som en protestgruppe mot Barack Obamas statlige inngrep i 2009.

Tea Party-kandidatene har gjort det relativt bra i mellomvalget. Men det blir likevel ikke spådd noen lovende presidentkarriere for en av frontfigurene, tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin.

- Jeg tror ikke Palin har en snøballsjanse i ..., sier USA-ekspert Ole Moen.

Det republikanske parti kom delvis seirende ut av valgnatten etter at amerikanerne hadde stemt fram 435 nye kongressmedlemmer og 37 nye senatorer.

- Har grunn til å feire
Republikanerne overtok flertallet i Representantenes hus, mens demokratene beholder flertallet i Senatet.

- Da er det republikanerne som har grunn til å feire, men jeg tror demokratene ikke er så misfornøyd fordi det ikke gikk som mange fryktet, at de mistet flertallet i begge kamre. Da tror jeg på en slags rar måte at republikanerne vil prøve å maksimere betydningen av at de vant, sier USA-ekspert og forfatter Hans Olav Lahlum til Nettavisen.

Ifølge prognosene ligger det an til at demokratene får 52 plasser i Senatet, mens republikanerne får 48 plasser. I Representantenes hus er fordelingen 206 til demokratene og 229 til republikanerne.

- Da kan det gå mot en lammet situasjon hvor begge partier har flertall i hvert sitt kammer. Med flertall i hvert sitt kammer blir det ikke så lett for noen å få gjennom noe, samtidig blir det vanskelig for Obama å legge skylden på republikanerne, sier Lahlum.

Lahlum har tidligere uttalt at et demokratisk tap i begge kamre kan styrke mulighetene til Obama for å bli gjenvalgt i 2012, ettersom han da kan skylde på republikanerne.

Mistet Husets leder
USA-ekspert Ole Moen er overrasket over at republikanerne fikk så stor oppslutning i Representantenes hus.

- Det var jo mer radikalt enn jeg forventet. Jeg tenkte at demokratene ville beholde Senatet med 53 plasser, og tape mellom 40 og 50 i Representantenes hus. Men det ser ut til at de taper 60 plasser, så det var større utslag enn jeg hadde forventet, sier professor i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

Demokratenes valgnederlag fører til at leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, må trekke seg fra vervet når republikanerne overtar flertallet i januar.

Les også: - Han klarte nesten ikke å snakke

Dermed blir republikanernes minoritetsleder, John Boehner, trolig husets nye leder.

- Det gjenstår å se hvordan han vil fungere i vervet. Han er i og for seg rutinert, han har både vært minoritetsleder og majoritetsleder i Representantenes hus. Men dette blir en del av den større strategien republikanerne vil legge opp med flertall i Representantenes hus, sier Lahlum.

- Jeg tipper han vil stille seg i et motsetningsforhold til demokratene og Obama og ta en formell posisjon som fiende, men det vil bli spennende å se hvor løsningsorientert de vil være, sier Lahlum.

- Villig til å samarbeide
Moen tror imidlertid at Boehner og republikanerne vil legge seg på en mer forsonende linje.

- De blir nødt til det, republikanerne også. De kan ikke bare kjøre på som opposisjon. Selvfølgelig hvis Obama kommer med radikale forslag, så blir de nødt til å protestere, men det gjør han neppe. Han har jo bakkekontakt, og jeg tviler at det vil skje noe på energi- og klimafronten. Jeg tviler på at han vil få gangbarhet for det i Representantenes hus, sier Moen.

- Jeg tror nok at Boehner er nødt til og villig til å samarbeide, men på sine premisser. Han sa at han kunne stemme for Obamas forslag om å kvitte seg med George W. Bushs skattelette for de aller rikeste, og da fikk han påpakning av republikanerne. Det er et tegn på at han er villig til å bøye seg i retning av presidenten, og det lover godt for samarbeidet, sier Moen.

Moen henviser til Obamas lovforslag om å fjerne skattelette for enkelte skatteytere som tjente over 250.000 dollar.


Tea Party kommet for å bli?
Den svært konservative Tea Party-bevegelsen har kuppet to republikanske senatorplasser. Republikaneren Rand Paul, som er sønnen av den tidligere uavhengige presidentkandidaten Ron Paul, ble valgt til senator for delstaten Kentucky. Og republikaneren Marco Rubio, som er spådd en lysende politisk karriere, ble valgt som senator for delstaten Florida.

- Er dette en endelig bekreftelse på at Tea Party-bevegelsen er kommet for å bli, Lahlum?

- Det blir rett og slett veldig spennende å se. Det er en klar demonstrasjon av hva Tea Party-bevegelsen har av betydning. For type fram mot presidentvalget 2012, så er de en maktfaktor. Det er de både i USA som land, og særlig innenfor republikanernes rekker, sier han.

Les også: - Vi ser en ny, kommende stjerne

- Det er klart at det preger situasjonen på republikanernes side at de er der. Og republikanerne som ikke er pekt ut som kandidat av Tea Party, har også beveget seg til høyre både i retorikk og politisk innhold. Et eksempel der er John McCain. Det virker som at han også har tatt et steg til høyre. Det å få Tea Party mot seg, er ganske alvorlig på republikansk side, sier han.

Men Lahlum påpeker at McCains høyrevridning også kan skyldes Arizona lokalpolitikk, som i stor grad er preget av innvandring fra Mexico.

Presidentkanditat fra Tea Party?
- Men kan vi vente oss noen Tea Party-figurer som fremtidige presidentkandidater?

- Det som er de interessante navnene der, hvis du snakker om nominasjonsprosessen, så var mange av de sterkeste kandidatene ikke på TV i går, som Mitt Romney og Mike Huckabee. For Huckabee kan Tea Party vær en interessant alliert.

- Jeg tror ikke på Sarah Palin, men det er et stort spørsmål for republikanerne hvordan de skal forholde seg til Tea Party, om man skal ta en helhjertet omfavnelse, eller distansere seg. Skulle de klare å nominere Palin som presidentkandidat, så tror jeg Obama vil være godt fornøyd, sier Lahlum.

Lahlum tror Huckabee også kan være en ønskekandidat for Obama i 2012.

Moen sier det er i stor grad de tradisjonelle republikanerne som har holdt stillingen etter tirsdagens valg, og at de fleste har bred erfaring fra delstatspolitikk. Han omtaler dem som garvede republikanere som er vant til å inngå kompromisser.

Les Paul Chaffeys blogg:To positive ting med Tea Party-bevegelsen

Fjær i hatten
Likevel mener han Tea Party-bevegelsen har fått en viss innflytelse etter valget.

- Rand Paul kom i Kentucky med en solid seier, og han har ganske ekstreme synspunkter som liberalist. Marco Rubio i Florida er et annet eksempel, og det snakkes om at han kan være visepresidentmateriale. Han er én av dem som regnes som Tea Party-kandidat, så det er en fjær i hatten for dem.

- Det virker som at de useriøse og ville kandidatene har tapt som Christine O’Donnell fra Delaware, men så har du Sharon Angle som har tapt i Nevada. Det var et stort gap på seks prosent, tror jeg. Det er en delstat som har stor arbeidsledighet og økonomiske problemer, så det var et tankekors for Tea Party-bevegelsen, sier Moen.

Les også: Palin-protesjé knuste veteran

Flere politiske analytikere mente nemlig at Tea Party-kandidat Sharon Angle hadde en god sjanse til å vinne over flertallsleder i Senatet Harry Reid.

Moen tror ikke det blir noen Tea Party-kandidater som går seirende ut av republikanernes nominasjonsprosess.

- Jeg tror nok når det gjelder muligheten for å få en veldig høyreorientert kandidat er mindre nå enn før valget, fordi man ser at de ekstreme har fått mindre oppslutning. Jeg tror ikke Palin har en snøballsjanse i ..., sier Moen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere