NA24.no

- Panikksalg på børsen

Sist oppdatert:
Noen ser muligheter, andre er dypt fortvilet. Èn kaller det grusomt. Les mer om børsuroen.

- Det har vært en grusom start på september, sier analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

NA24 - din næringslivsavis

Oslo Børs faller videre fredag morgen, og det er mollstemning. Etter massive kursfall i USA i går og Asia i natt har Oslo Børs tatt stafettpinnen videre. Hovedindeksen fortsetter ferden nedover og faller 2,34 prosent etter et par timers handel.

- Kan bli det verste siden 30-tallet
- Statistisk sett er september dårlig, og det bekreftes hittil langt på vei. Finanskrisen er over oss, og utlendingene skal ut. Jeg har ingen tro på at folk kjøper før finanskrisen er over. Folk vil ha høy risikopremie. Kollapsen i råvaremarkedet hjelper heller ikke, sier Myrseth til NA24.

Myrseth advarer samtidig mot at det kan bli verre.

LES OGSÅ: Ny skrell på børsen

- Vi kan stå overfor det største fallet i etterkrigstiden, som på 30-tallet. Men mest sannsynlig går det bra. Vi trenger handlekraft fra sentralbankene for å få en myklanding i stedet for en krasjlanding.

Alt på en gang
På meglerbordet hos DnB Nor konstaterer de at det er litt panikk for øyeblikket.

- Det er litt panikk nå. Det er tiltakende uro rundt global resesjon og bankkrise. Det er litt alt på en gang . Pluss at det er en del tekniske nivåer som nå er brutt på nedsiden som utløser mye salg, sier Ole Kristian Heggheim, aksjemegler ved DnB Nor Markets i Kristiansand til NA24.

- Er det mye tvangssalg?

- Det regner jeg med. I slike perioder på slike dager legger folk vekk regnearkene og får heller en irrasjonell handlemåte og det blir trangt i døren. Det er sikkert en del belånte poster som må ut, mener Heggheim, som peker på at det nå er et golbalt fall i aksjemarkedene.

- Dypt fortvilet
- Generelt går det på litt nedsmelting i verdensøkonomien som preger nedgangen. Vekstutsiktene er ikke helt det de var, påpeker Heggheim.

- Og på Oslo Børs?

- Her får vi kanskje en dobbeltsmell siden det er en relativt kraftig råvarekorreksjon også. Vi er nå under bunden fra januar, påpeker Heggheim.

- Hvordan reagerer kundene?

- Det er blanding fra at noen ser muligheter til at andre er dypt fortvilet. Det er ikke tvil om det. Samtidig er det mange som er veldig flinke i dette markedet, og som kjører på litt, sier Heggheim.

- Det går an å tjene pener nå
Aksjesjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken Capital Markets tar imidlertid nedturen med fatning. Han minner om at det går an å tjene penger nå også.

- Det falt noe jævlig i USA i går, og det er dèt samt en fallende oljepris som slår inn i det korte bildet og gir en svekkelse, sier Bjørnstad til NA24.

- Mange fokuserer på at det ser dystert ut nå. Men man kan jo også tjene bra med penger i et fallende marked, det er aksjer som kan gjøre det bra også nå. Det er altså lommer av investeringsmuligheter, sier aksjesjefen, og legger til:

- Akkurat nå skal man ikke ha superråvareaksjer med usikkert inntjeningsbilde og lav egenkapital.

Han trekker frem Telenor og Orkla som interessante aksjer.

- Er det mye tvangssalg?

- Nei, ikke hos oss i hvert fall. Og vi tar utviklingen i dag med fatning, sier han.

- Ingen smell enda
Hos Norges største nettmegler har de ikke merket noen voldsom økning i antall tvangssalg.

Daglig leder Anders Skar i Nordnet har hørt med sin egen kreditt og risikoavdeling, men der melder de ikke om noen stor pågang av tvangssalg.

- Det er ingen smell enda. Vi opplever ingen stor økning i antall tvangssalg. Det er selvsagt et større antall kunder enn tidligere som blir rammet denne gangen her, men det lyser ikke jevnt over rødt. Det ser ok ut, sier Skar til NA24.

Han påpeker at kundene i større grad vurderer sin egen portefølje og at de er blitt flinkere til å tilpasse seg. Skar sier at marginen blir selvfølgelig presset når det går ned. Han forteller at Nordnets kunder følger sparingen sin tett og at de fleste opplevde det samme i januar.

- Fortsetter dette kan situasjonen se annerledes ut. Vi får håpe at ting snur, men det kan forandre seg. Likevel er det ingen krise, sier Skar til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere