- Påvirker Islands medlemskap

Foto: HALLDOR KOLBEINS (AFP)

Storbritannia og Nederland vil stikke kjepper i hjulene på Island, hvis det ikke blir noen Icesave-avtale.

07.03.10 11:23

Lørdag og natt til søndag ble det klart at islendingene sier et rungende nei til den foreslåtte Icesave-avtalen. Det er lite trolig at folkeavstemningen fører til noen politisk krise og endringer i forhandlingene med Nederland og Storbrittania.

Islands statsminister, Jóhanna Sigurdardóttir, betegnet folkeavstemningen som meningsløs og holdt seg hjemme på valgdagen. Hun vil samtidig fortsette som statsminister, og trolig vil opposisjonen ikke motsette seg dette.

Nærmerer kompromiss
Samtidig med oppladningen til folkeavstemningen har Nederland og Storbritannia nærmet seg Islands ønsker i Icesave-avtalen. Dermed kan det gå i mot en endret avtale i løpet av kort tid. Det skriver flere internasjonale medier søndag.

Fra Nederland og Storbritannia var det få umiddelbare signaler i etterkant av den islandske folkeavstemningen. Likevel gjorde den nederlandske utenriksministeren det klart at en Icesave-avtale er viktig for behandlingen av Islands EU-søknad. Øylandet søkte i fjor høst om EU-medlemskap, men er avhengig av at alle de 27 EU-landene godkjenner det nye medlemmet.

- Dette temaet vil bli en del av våre vurderinger når vi bestemmer oss for å åpne forhandlingene om tilgang til EU med Island, sa Maxime Verhagen til journalister på utenriksmøtet i Cordoba, Spania.

- Vi kan ikke ta skylden alene
Rundt 400.000 britiske og nederlanske kunder puttet pengene i Icesave-banken, som var onlinedelen av den islandske banken Landsbanki. Svært gode renter fikk kundene til å strømme til denne banken.

De britiske og nederlandske bankkundene ble kompensert gjennom de respektive landenes bankgarantier, etter at Icesave kollapset i oktober 2008. Nå vil Nederland og Storbritannia ha tilbake pengene de betalte ut.

Opp til 90 prosent av de tapte pengene kan bli dekket inn gjennom salg av eiendelene i Landsbanki. Likevel ønsker Storbritannia og Nederland at Island skal stille med en statlig garanti for hele beløpet.

Den islandske statsministeren, Jóhanna Sigurdardóttir, mener at kollapsen i Icesave kommer etter dårlig regulering av banksektoren i Europa. Hun sier videre at Island aldri har gått inn for å stille en statlig garanti, men var villig til å tilby dette for å løse konflikten.

- Islendingen er et stolt folk som står for sine plikter. Men forpliktelsene må være rettferdige og normale, sier hun til Financial Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.