*Nettavisen* Økonomi.

- Pengekildene tørket ut

Børsdirektøren konstaterer bråstopp i nynoteringer, men ser fusjonsbølge komme til neste år.

25.12.08 12:15

OSLO BØRS (NA24): - Vi ser allerede nå en del restruktureringer og forventer at det vil fortsette inn i 2009, sier børsdirektør Bente A. Landsnes ved Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Kun fem nye selskaper ble notert på Oslo Børs i år, sammenlignet med hele 30 nye i fjor. Det kom ti nye selskaper på Oslo Axess. Totalt 21 selskaper er strøket hittil i år.

Fusjonsår
Når formuer fordufter på børsen og aksjekurser blir borte som dugg for solen, gir det også store muligheter for dem som har en liten pengepung ekstra på lur.

- Det vil komme fusjoner og restruktureringer som følge av krisen, sier Landsnes.

Ved nedturen i 2000 var det en tilsvarende fusjonsbølge som man spår til neste år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Høyest
Emisjonsvirksomheten på Oslo Børs de siste årene har vært høyest i Europa. Det har også vært en ekstrem omløpshastighet. I fjor emitterte ulike selskaper på børsen for 53,7 milliarder kroner, og på Oslo Axess ble det emittert for 4,3 milliarder kroner.

- I år er det et tydelig signal at nesten all risikokapital er helt borte, sier Landsnes.

Så langt i år er det emittert for 12,5 milliarder kroner på Oslo Børs, mens det på Oslo Axess er emittert for 1,8 milliarder kroner.

SEB topper
De mest aktive meglerhuset på omsetning så langt i år etter omsetning er SEB Enskilda, etterfulgt av DnB Nor Markets, og ABG Sundal Collier.

De fire har 22,41 prosent av omsetningen på børsen i år, med henholdsvis 8,2, 7,26 og 6,95 prosent.

Børsen har fortsatt stor omløpshastighet, men flyten er kraftig hemmet etter at de store investorene har trukket seg tilbake.

En kilde forteller til NA24 at de ti største investorene i 2007 betalte 250 millioner kroner i kurtasje med en snittkurtasje på 0,14 prosent. Bare disse ti aktive herremennene turnerte 178,6 milliarder kroner. Det ga momentum og fart i markedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag