NA24.no

Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix

- Per virker som en dårlig taper

Sist oppdatert:
Magnus Marsdal er ikke nådig.

Onsdag lanseres boken «Mot min vilje» - av Frps nestleder Per Sandberg.

Boken er et angrep på partifeller og gjeldende politikk i Frp.

- Illojalt ut mot partiet
- Når Per Sandberg ikke får det som han vil, går han illojalt ut mot partiet. Det er Fremskrittspartiet i et nøtteskall, mener Magnus Marsdal i Manifest Analyse om Sandbergs bok «Mot min vilje».

- Det er temmelig dramatisk det Sandberg gjør. Han har dratt i nødbremsen og sagt at han ikke vil være med mer. I tillegg gir han ut en bok som angriper partifeller, sier Marsdal til NTB.

Han har i en årrekke fulgt Frp med interesse og ga i 2007 ut boka «Frp-koden – Hemmeligheten bak Fremskrittspartiets suksess». Marsdal mener Sandbergs bok, som skal presenteres onsdag, tyder på at det er ekstremt harde konflikter internt i Frp.

Han mener det er svært uvanlig at en sittende nestleder gir ut en sånn bok.

- Politikere venter gjerne ti år før de kommer med gruff, sier han.

«Brønnpissere og feiginger»
I boka kritiserer Sandberg blant annet utviklingen i Fremskrittspartiet og omtaler partifeller som «brønnpissere» og «feiginger».

Marsdal tar forbehold om at han ikke har lest hele boka, men mener likevel at utgivelsen bekrefter at Frp er et parti med særlige vanskeligheter når det gjelder indre samhold.

- Når nestlederen går ut sånn, viser det hvor vanskelig det er med samarbeid i et parti som hyller egoistisk konkurranse og mener at alle er sin egen lykkes smed. Dette er Frp i et nøtteskall. Partiets ideologi er at man skal ikke underordne seg et fellesskap, sier Marsdal, som mener at splittelsene i Frp har økt under Siv Jensen.

- Siv har ikke Carl I. Hagens samlende kraft og ubestridte førerposisjon. Det gjør det vanskeligere å holde de kreftene som splitter og skaper bråk, i sjakk.

Nominasjonsstrid
Han tror at blant annet en opprivende nominasjonsstrid i Troms Frp, der Sandbergs kone spilte en sentral rolle, er en av de bakenforliggende årsakene til at Sandberg nå gir ut sine kontroversielle memoarer.

- Det er åpenbart ondt blod og bitterhet knyttet til dette. Sandberg er sur fordi kona ikke vant i Troms, sier Marsdal, som i 2007 spådde at Frp vil rives opp av nominasjonskamper der ingen midler vil bli skydd.

Sandberg sier selv til Dagbladet at han ikke utelukker at det vil komme krav om at han ekskluderes fra Frp.

Det er en vanskelig avveining for partiledelsen, mener Marsdal.

- Det som taler for eksklusjon, er at dersom man ikke gjør det, signaliserer man samtidig at det er lov å gi ut bøker som kritiserer partiet. Partiet er nødt til å sette grenser for atferden, sier Marsdal.

- Det som taler mot, er at det da vil bli enda mer bråk rundt Per Sandberg, sier han.

- Siv bør ogsålese boken
Professor Anders Todal Jenssen ved NTNU deler ikke Marsdals oppfatning - og mener dette er en viktig bok:

- Sandberg føler seg alene, og føler at han blir motarbeidet. Det tror jeg ingen kan betvile, det er ikke så merkelig at det er tøft i toppen, heller, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

- Hvis tanken til Sandberg var å bli partileder, fremmer ikke en slik bok kandidaturet. Men i motsetning til Siv Jensen, som har uttalt at hun ikke vil lese boken - vil jeg gjøre det. Og det bør hun også, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

- Hvorfor det?

- Jeg har tenkt til å lese boken, jeg tror det kan være en veldig interessant bok og at den sier noe vesentlig om prosessen Frp er inne i dag. Jeg tror det vil være en bok vi griper til om noen år for å forklare hva som skjedde med Frp, sier han.

- Hvorfor mener du Siv Jensen bør lese den?

- Siv burde lytte nøye og tenke. Jeg skjønner det ikke er behagelig, men antagelig har Sandberg rett i mye av det han skriver, ikke nødvendigvis at de ikke skulle inn i regjering, men han peker på noen kostnader ved det – og peker på noe som har med bredden i partiet å gjøre, sier Todal Jenssen.

- Føler seg alene
Professoren tror på Sandberg:

- Da Sandberg annonserte at han ville trekke seg tilbake, sa jeg at Frp straks burde finne en «ny Per Sandberg». Mange stemmer Frp fordi de står for det han garanterte for. Profilen blir stadig mer utvannet og utvasket, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til Nettavisen.

(NTB/Nettavisen)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere