NA24.no

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal (DNB Markets)

- Petroleumssektoren er antagelig midt inne i det verste

Bunnen ikke nådd for norsk industri tross oppgang i innkjøpssjefsindeksen, mener seniorøkonom.

Etter å ha ligget i en fallende trend i hele år snur den norske innkjøpssjefsindeksen (PMI) opp i september, men fra lave nivåer.

- Det er fortsatt slik at indeksen er på et lavt nivå. Jeg vet ikke hvor mye vekt man skal legge i oppgangen, fordi indeksen ikke alltid er pålitelig. Skulle man se gjentagende bedringer og at indeksen tar seg mer opp kan det være et tegn på at synet på økonomien må endres, men en måned er ikke nok til å skifte oppfatning om utviklingen i industrien, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til Nettavisen Stocklink.

- Antagelig midt inne i det verste
Aamdal viser til at produksjonen holdt seg oppe ganske bra, kanskje så langt som til første halvår 2015 før omslaget kom, med betydelig nedgang.

- Mange bedrifter har hatt ganske høye ordrereserver. Nå er de i ferd med å tømmes og det har kommet lite påfyll av nye ordre. Det gjelder særlig for verkstedindustri og verftsindustri, de to bransjene innen industrien som leverer mye til petroleumssektoren.

- For petroleumssektoren er vi antagelig midt inne i det verste og leverandørindustrien har begynt å merke at ordrene er lave, sier Aamdal.

Han tror nedgangen vil vedvare inn i 2016.

- Nedgangen for særlig verksted- og verftsindustrien vil nok kunne pågå en stund ut i neste år, før produksjonen stabiliseres på et lavere nivå. I resten av økonomien vil vi nok merke effektene i mesteparten av neste år. Det kontres delvis ved at vi får noe mer oppgang innenfor annen type eksportrettet produksjon.

- Noe har snudd i industrien
Innkjøpssjefsindeksen, hvor 50 markerer skillet mellom opp- og nedgang, stiger til 47,3 fra 43,7 i august, et signal om at nedgangen er blitt mindre bratt.

Det er også den høyeste indeksverdien siden april.

- For første gang på flere måneder signaliserer innkjøpslederne at noe har snudd i industrien, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk, som utarbeider indeksen.

Av delindeksene er det spesielt ordreinngangen som trekker opp. Ordreindeksen stiger til 49,2 fra 42,8.

- PMI viser fortsatt en nedgang, men den er betydelig svakere enn vi har opplevd de siste månedene. Alle indeksene viser en bedre utvikling, og spesielt interessant er økningen i ordreindeksen, sier Hoberg.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere