NA24.no


GUSTAFSON: SAS-sjef Rickard Gustafson sier at pilotene i SAS på lang sikt kan velte selskapet.
GUSTAFSON: SAS-sjef Rickard Gustafson sier at pilotene i SAS på lang sikt kan velte selskapet. Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

- Pilotene truer SAS' sin langsiktige eksistens

Sist oppdatert:
Toppsjefen i SAS, Rickard Gustafson, er i Oslo for å avverge krise i SAS. Ved midnatt kan alle piloter gå ut i streik.

Torsdag morgen kan alle pilotene i SAS gå ut i streik. SAS-sjef Rickard Gustafson sier til DN at pilotene på lang sikt truer hele eksistensen til SAS.

SAS og de streikende pilotene sitter i møte hos Riksmekleren i et forsøk på å unngå opptrapping til full streik fra torsdag.

Pilotene mener Gustafsonsnakker mot bedre viten. Les deres svar nederst i saken.

Les også: SAS ber passasjerer endre reiser

– SAS er i en veldig vanskelig situasjon, der pilotene gjennom sine aksjoner utfordrer det norske samfunnet, kundene og selskapet. Det vanskelige med denne situasjonen er at én yrkesgruppe har mulighet til å øke kostnadsnivået signifikant, og det kan ikke fungere, sier Gustafson til DN.

Les også: Streikefrykt i SAS: Billettsalget stuper og bedrifter booker om

Titusenvis av passasjerer vil bli rammet av kansellerte avganger dersom det ikke blir en løsning på konflikten mellom SAS og de norske pilotene innen midnatt natt til torsdag.

– Vi har strukket ut en hånd og ønsker virkelig å få til en løsning. Vi ønsker nye forhandlinger med bistand fra Riksmekleren, sier konsernsjef Richard Gustavson i SAS til NTB.

For dyre piloter

Han sier at pilotenes krav når det gjelder lønn, turnus og andre forhold vil presse selskapets kostnader opp med 20–25 prosent.

– Det kommer ikke til fungere for oss i en bransje som er preget av knivskarp global konkurranse, der prisene er presset og marginene er små. Pilotenes krav er umulig å gå med på, sier Gustavson.

Samme vilkår

Konsernsjefen hevder at SAS har tilbudt de samme vilkårene til de norske pilotene, som førte til at det ble inngått avtaler med de danske og svenske pilotene.

Forhandlingsleder Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund, sier at SAS ikke har vist vilje til å komme de norske pilotene i møte. Han sa i en pressemelding mandag at pilotenes krav i forhandlingene har vært fortsatt faste og hele stillinger, mer forutsigbar turnus og «et moderat lønnstillegg».

– Utidig

Parats forhandlingsleder mener Gustafson snakker mot bedre vitende:

– Det er utidig av en konserndirektør å holde fast på et bilde av at våre samlede krav påfører selskapet økte kostnader på 20 prosent, når han vet at det ikke stemmer. Gjennom forhandlingene og fram til det ble brudd, ble våre krav naturligvis justert. Slik er det jo i alle forhandlinger, den første kravlisten er et utgangspunkt, og så plukker man derfra, sier Skogvang til NTB.

Lippestad sier det på denne måten:

– Med de provokasjonene SAS fremsetter i mediene, ser det ikke lyst ut for en løsning.

Samme vilkår

Ifølge Gustafson har SAS tilbudt de samme vilkårene til de norske pilotene, som førte til at det ble inngått avtaler med de danske og svenske pilotene.

Lippestad sa tidligere denne uken at SAS ikke har vist vilje til å komme de norske pilotene i møte.

Pilotenes krav i forhandlingene har vært fortsatt faste og hele stillinger, mer forutsigbar turnus og «et moderat lønnstillegg», sa han.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere