*Nettavisen* Økonomi.

- Polakker skal ha norsk lønn

Polakker og andre arbeidere fra EU-land skal ha norsk lønn hvis de jobber i Norge. Det bestemte EU-parlamentet torsdag.

16.02.06 13:25

Det ble dermed full seier for europeiske fagorganisasjoner da EU forkastet de mest omstridte delene av tjenestedirektivet.

Fagforeninger i hele Europa - inklusive LO i Norge - har kjempet med nebb og klør mot tjenestedirektivet, slik forslaget ble presentert fra EU-kommisjonen. I dette forlaget ble det åpnet for at arbeidere fra hele Europa skulle kunne jobbe i andre europeiske land, men under sine egne arbeidsbestemmelser.

Vedtaket i EU betyr også at regjeringen slipper et stort problem. Jens Stoltenberg truet med å nedlegge veto, hvis direktivet ble slik at utenlandske arbeidere i Norge skulle få lavere lønn enn nordmenn.

Tjenestedirektivet

* Forslaget til direktivet om handel med tjenester i EU og EØS innebar at det såkalte opprinnelseslandprinsippet skulle følge regelverket i sitt hjemland, og ikke der tjenesten utføres.

* Forslaget innebar at for eksempel polske arbeidere ikke kunne kreve norsk lønn og rettigheter hvis de kommer til Norge for å jobbe.

* Fagbevegelsen fryktet at dette vil presse ut norske arbeidere fra arbeidsmarkedet.

* I regjeringserklæringen fra Soria Moria heter det at: «Regjeringen vil arbeide for at EU ikke gjennomfører et tjenestedirektiv som fører til sosial dumping».

* Deler av forslaget ble torsdag avvist av EU-parlamentet .

Norge ville blitt omfattet av denne bestemmelsen, gjennom EØS-avtalen. Det ville betydd at arbeidere fra det tidligere øst-europa ville kunne tatt seg jobb i Norge, med lønninger, arbeidstider og sikkerhetsbestemmelser som gjelder i deres eget hjemland.

Protestene fra de europeiske fagforeningene har gått på at direktivet ville medføre en konkurranse blant arbeidere i EU om å underby hverandre i lønn og arbeidsmiljøbestemmelser.

EU-parlamentet stemte ned det opprinnelige forslaget med 394 mot 215 stemmer.

Direktivet ble vedtatt i en begrenset form, men sendes nå tilbake til EU-kommisjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.