NA24.no

- Politiet bestiller en anmeldelse og betaler med oppholdstillatelser

Foto: Helle Frost (Mediehuset Nettavisen)
- I alle andre saker i Norge kalles dette sosial dumping. Her kaller de det plutselig menneskehandel.

John Christian Elden som forsvarer hovedmannen i Lime-saken, Sajjad Hussain, er meget kritisk til norske myndigheters arbeidsmetoder.

- Den underliggende anmeldelsen består av arbeidsmiljøkriminalitet, en påstand om at det er utbetalt for lav lønn og at arbeidstiden har vært for lang. I alle andre saker i Norge kalles dette sosial dumping og brudd på arbeidsmiljøloven, sier Elden til Nettavisen.

- Da blir resultatet enten at det ikke har skjedd noe, eller så får noen en bot. Her kaller de det plutselig menneskehandel, etter å ha bestilt anmeldelse selv, for så å kunne benytte seg av telefonavlytting etterpå, fortsetter han.

Lillestrøm 20140909. Politimester Bjørn Vandvik og politiinspektør Åsmund Yli ved Romerike politidistrikt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix


Elden er forundret over hvor raskt det gikk fra varsleren tok kontakt med den norske ambassaden i Islamabad i Pakistan til anmeldelsen lå klar hos Romerike politidistrikt.

- Slik politiet presenterer denne saken for domstolene og forsvarerne, ser det ut som at det kommer inn en tilfeldig melding fra en person i Pakistan til en konsulent på den norske ambassaden i Islamabad, som igjen sendes direkte til en etterforsker i Romerike politidistrikt. Allerede samme dag, den 21. juli, opprettes den sak på Romerike politidistrikt.

- Dette er et forhold som angivelig skal ha skjedd i Oslo, av en osloborger, over ett år i forkant, fortsetter han.

- Politiet bestiller en anmeldelse
I sommer opplyste Hussain til Elden om hva som var i ferd med å skje.

- Blant annet at det hadde vært forutgåendekontakt mellom politiet, ambassaden og et av hans familiemedlemmer i Pakistan, hvor familiemedlemmet blir bedt om å gi en bestemt anmeldelse, med et bestemt innhold, til politiet, sier Elden.

Fakta: Tilsvar Åsmund Yli, påtaleansvarlig Romerike politidistrikt:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Jeg er dypt uenig i den uttalelsen. Vi forholder oss løpende til alt av regelverk og mener at vi har hatt en ryddig prosess overfor de fornærmede i saken. Men av hensyn til etterforskningen, vil jeg ikke gå nærmere inn på hva de fornærmede har forklart, hvor mange de er, hvor de befinner seg og hva som er deres status, på det nåværende tidspunkt.

- På prinsipielt grunnlag kan det innvilges en refleksjonsperiode med tilhørende midlertidig opphold av UDI i alvorlige saker og det kan jeg bekrefte har skjedd i denne saken her, men jeg vil ikke gå inn på omfanget. Det er lovgiver som har åpnet for denne muligheten.

- Politiet er godt kjent med slike argumenter som Elden kommer med at man kan få oppholdstillatelse mot å forklare seg. I denne saken mener jeg vi har opptrådt ryddig og at vi, gjennom etterforskningen, har tatt høyde for denne typen argumentasjon, uten at jeg konkret vil gå nærmere inn på dette.

- Da er det høyst besynderlig at det plutselig dukker opp en arrestasjon nettopp på det grunnlaget min klient fortalte meg ville skje. Politiet bestiller en anmeldelse.

- Kan dette ses i sammenheng med at det Nettavisen skrev sist uke, at din klient ble krevd for en million kroner av varsleren?

- Jeg er kjent med dette, uten at jeg har noe grunnlag for å koble det sammen. Men at han til meg fortalte i sommer om politiets hektiske aktivitet mot ham, det kan jeg bekrefte, sier Elden.

- Jeg kan også bekrefte at han fortalte at politiet skal ha tilbudt oppholdstillatelse i Norge til dem som vitnet mot ham.

Nettavisen avslørte torsdag at Eldens klient, Lime-sjef Sajjad Hussain, skal ifølge kilder ha blitt kontaktet av to av sine tidligere ansatte i sommer. De mislikte sterkt at de hadde fått sparken.

Krevde en million
Sikre kilder sier til Nettavisen at de to krevde én million kroner av Hussain for ikke å gå til politiet. Noe Hussain blankt avviste.

LES HER: Lime-sjefen skal ha blitt presset for én million kroner av varslere

Elden mener at verdien av bevisene må sees i sammenheng med politiets fremgangsmåte i saken.

- Politiet jobber på sine måter. Verdien av det politiet finner skal vurderes av domstolen, og verdien blir jo vesentlig lavere med en slik fremgangsmåte. De bestiller en anmeldelse og betaler med oppholdstillatelser, da blir ikke bevisverdien den beste, sier Elden.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere