*Nettavisen* Økonomi.

- Politikere kan ikke løse klimaspørsmålene

Foto: Fotograf:Andre Clark Utvik (NA24)

Statoil-sjefen mener de har klima høyt på dagsorden. Feil, sier klimanestor.

17.11.09 12:35

DET NORSKE TEATER (NA24): - Vi har hatt klima lenge på dagsorden i Statoil, og var først ute med å anerkjenne dette i oljeindustrien, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil til NA24.

Helt uenig
Bellona-sjef Frederic Hauge tordner mot Lund og sier at den norske oljekjempen ikke har klima høyt nok på dagsorden.

- Hvis Statoil hadde klima høyt på dagsorden hadde Helge Lund hatt en plan på hvordan det skal klare at 85 prosent av deres produksjon er fornybar eller renset innen 40 år, og den planen har ikke Statoil, sier Hauge til NA24.

Jobber med saken
Helge Lund sier at oljeselskapet har vært aktivt når det gjelder CO2-utfordringene med å utvikle bedre teknologi, lagring og innovasjon de ti siste årene.

- På mange måter har vi vært det første selskapet som har satt fokus på disse feltene, sier Lund.

- Hvordan er det med andre oljeselskaper?

- Jeg vil ikke kommentere andre selskaper, men det er helt klart varierende måter å angripe disse problemstillingene på hos andre oljeselskaper, sier han.

København
Sjeføkonom Dr. Fathi Birol fra IEA er hovedtaler under Statoils høstkonferanse.

Han mener fokus på økonomiske incentiver er avgjørende for hvor suksessfullt resultatet blir når det gjelder det gjelder klimamål.

- Uten finansielle signaler fra toppmøtet i København vil vi ikke nå våre klimamål for investorer og selskaper, sier han.

Statoil-sjefen mener at selv uten en avtale på klimatoppmøtet i København vil det gi gevinst for miljøet.

- Selv uten avtale i København tror jeg CO2-prisene vil stige og bli høyere. Med dagens teknologi vil det gi oss en konkurransefordel, sier han.

Lund mener nøkkelen ligger i samarbeid og at det er mulig å tjene penger.

- Den beste måten å skape incentiver for miljøet er å jobbe sammen og skape finansielle insentiver som Dr. Fatih Birol sier i sitt innlegg, sier han, og legger til at man med høy CO2-pris sikrer investeringene og teknologiske fremskritt i industrien.

Kan ikke løses av politikere
Lund mener klimaspørsmålene ikke kan løses av politikerne i Norge eller verden.

- Men politikerne må skape et rammeverk som vi i industrien må drive etter, sier han.

- Føler du at Statoil gjør nok innen disse spørsmålene?

- Statoil er det eneste selskapet som har blitt invitert til å være rådgiver innen klima og energispørsmål i FN. Dette tror jeg er et resultat av at vi har vært aktive innenfor disse utfordringene og at vi faktisk har noe å bidra med, sier han til NA24.

Annonsebilag