NA24.no

- Politimann kostet staten millioner

Foto: Helle Frost (Mediehuset Nettavisen)
- Svært uheldig at en politimann skal ha slengt slik med leppa til en dommer.

Som Nettavisen skrev tirsdag, kom Høyesterett til samme konklusjon som lagmannsretten, som sendte bedragerisaken mot Christer Tromsdal, Terje Hvidsten og Anthony Bratli tilbake til tingretten for ny behandling.

Årsaken er at en av dommerne i tingretten var inhabil da de tre ble dømt til flere årsfengsel og inndragning av nesten 20 millioner kroner til sammen.

En av meddommerne i tingretten er inhabil i henhold til Norges øverste domstol.

Det var et innbrudd hos meddommerens nabo som er årsaken. Innbruddet, som var av det brutale slaget med blant annet bruk av slegge, ble koblet til de tiltalte i saken.

Slegge og pistol

Det var om kvelden 17. juni 2012 at to maskerte menn tok seg inn i huset til meddommerens nabo i Asker. Mennene gikk inn verandadøra med slegge. Mannen og kona i huset gjemte seg på soverommet der de låste døra. En maskert mann forsøkte å ta seg inn soveromsdøra med slegge, men stoppet forsøket da mannen i huset tok fram en pistol og rettet den mot inntrengeren. Ingenting ble stjålet. Saken er i dag ikke oppklart.

Dagen etter fremsatte imidlertid politiet i Asker og Bærum en teori om at gjerningsmennene kunne ha forvekslet naboens hus med meddommerens og at de egentlig var etter meddommeren.

Politiet skal ha sagt til meddommeren at Tromsdal og Hvidsten var svært godt kjent av politiet. Dette er det ikke skrevet noe om i politirapporten.

- Det er svært uheldig at en politimann i Bærum skal ha slengt slik med leppa til en dommer utenfor rettsmøtet at dette medfører at en mange måneders hovedforhandling går i vasken og saken blir flere år gammel. Denne påvirkningen av dommeren koster staten mange millioner, men også mye ekstra tid i retten, sier John Christian Elden til Nettavisen NA24.

Håper på frifinnelse

Elden forsvarer Anthony Bratli i saken og håper nå at dette kan medøre at hans klient frikjennes.

- Min klient har ønsket og ønsker fortsatt en rask avgjørelse av denne saken, og håper dette nå vil medføre at han snarlig blir frifunnet for anklagene om bedrageri, sier Elden.

Aktor Håvard Kampen sa følgende til Nettavisen NA24 da dommen ble avsagt tirsdag:

- Vi var av en annen oppfatning, men Høyesterett sier nå hvordan det skal være og da aksepterer vi det.

Også Christer Tromsdals forsvarer Erling Lyngtveit mener at saken aldri burde blitt kjørt for tingretten, da tingretten ble gjort oppmerksom på inhabiliteten til meddommeren.

- Det vil si at det er kastet bort 18 måneder, samt at det har kostet uhorvelig mye penger. Domstolene må være nøyere på habilitetsspørsmålene, sa Lyngtveit til Nettavisen NA24 tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere