*Nettavisen* Økonomi.

- Positivt møte med Tamiltigrene

Den norske lederen for gruppen som observerer våpenhvilen på Sri Lanka, er positiv etter et møte med Tamiltigrene torsdag.

02.12.05 14:49

- Flere medier har gitt inntrykk av at det nærmest vil bli krig her neste år, det er helt feil. Situasjonen i nord og øst er rolig. Det er ikke mer spenning i området enn tidligere, sier Hagrup Haukland til TV 2 Nettavisen.

Han møtte lederen for Tamiltigrenes politiske fløy, S.P. Thamilselvan, torsdag.

- Møtet gikk ut på om Tamiltigrene fortsatt støtter våpenhvilen. Det gjør de, og de er villige til å møte den andre parten i konflikten.

Våpenhvilen mellom regjeringen og Tamiltigrene har de siste månedene kommet under press etter en økning i voldshandlinger i landet. Flere dusin soldater, opprørere og sivilister har blitt drept. Både opprørerne og det srilankiske militæret nekter for skyld i volden.

Destabilsering
- Det har ikke vært direkte trefninger mellom Tamiltigrene og myndighetene på Sri Lanka siden våpenhvilen kom på plass i 2002, men det har vært for mange voldshandlinger som bidrar til å destabilisere området, spesielt øst i landet, sier Haukland.

Søndag holdt Tamiltigrenes leder Velupillai Prabhakaran en tale som av flere utenlandske medier er blitt tolket dit hen at han truet med en opptrapping av konflikten.

- Talen til Prabhakaran er blitt misforstått. Tamilene og tigrene er frustrerte over at det ikke har vært noen fremgang i fredsprosessen de siste tre årene. Krig er ikke nær forestående, men tamilene ønsker fortgang i utviklingen i området, sier Haukland.

- De gir regjeringen i syd tid, men ikke evig tid, sier han.

- Hva vil skje om ikke tamilenes krav blir møtt?

- Det blir spekulasjoner på dette tidspunktet. Begge parter er villige til å gå videre med våpenhvilen.

Fredsprosess
Den nylig valgte presidenten på Sri Lanka, Mahinda Rajapakse, har uttalt at han ønsker å gjøre slutt på volden i landet og gjenoppta fredsprosessen. Han har imidlertid avvist tamilenes kjernekrav om et uavhengig tamilisk hjemland nordøst på øya.

- Tamilene ønsker en viss form for selvstyre i nord og øst. Det må en fredsavtale til, og begge parter vet at krig ikke er en løsning, sier Haukland.

Han mener våpenhvilen har medført en positiv utvikling i levestandarden for folk på Sri Lanka.

- Våpenhvilen har gitt folk her mye, men er ingen løsning på sikt. Begge parter ønsker en fredsavtale, og jeg er sikker på at partene vil komme sammen igjen.

65.000 drept
- Ingen vet per i dag når partene vil være klare til fredsforhandlinger, men Tamiltigrene er i hvert fall villige til å diskutere våpenhvilen ytterligere.

- Det er deler av våpenhvilen som må diskuteres for å gjøre den bedre, det dreier seg blant annet om å styrke tillitten mellom partene. For øyeblikket er ikke den særlig god, sier han.

Tamiltigrene begynte sin kamp i 1983. Målet deres er å opprette en uavhengig stat for den etniske tamilminoriteten. Tigrene anklager den singalesiske majoritetsbefolkning for etnisk diskriminering.

Omkring 65.000 mennesker hadde blitt drept i konflikten før våpenhvileavtalen i 2002 satte stopper for større trefninger mellom de to partene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.