*Nettavisen* Økonomi.

- Presset ut av Russland

Sjef i den britiske oljegiganten BP mener russerne driver «vedvarende trakassering».

25.07.08 10:31

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Kampen om BPs russiske oljeeventyret spisser seg til denne uken. Konflikten eskalerte torsdag kveld, da Robert Dudley, BPs sjef i Russland, forlot landet i protest.

NA24 - din næringslivsavis

Han mener han og hans kolleger i lengre tid har blitt utsatt for systematisk trakassering, samt at myndighetene har sådd tvil om fornyelse av hans arbeidsvisum i landet.

- Regissert
Dudley mener det hele er regissert av russiske aksjonærerer - en oppfatning som benektes av de russiske involverte.

TNK-BP, BPs russiske selskap, er en joint venture med russiske Alfa Access Renova (AAR) med beryktede Mikhail Friedman i førersetet, og det er altså de som etter sigende forsøker å presse den britiske oljegiganten ut av landet.

Tony Hayward, BPs konsernsjef, sier til Financial Times:

- BP vil bruke alle midler som står til vår disposisjon, både i og utenfor Russland, til å forsvare våre interesser og rettigheter.

- Føyer oss aldri
Han sier videre:

- Vi vil aldri i verden føye oss etter slike aggressive taktikker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er ingenting som tilsier at selskapet vil gi seg uten kamp, selv om Dudley nå forlater landet. Hans avreise kom bare dager før russiske myndigheter skulle avgjøre hvorvidt han skulle få fornyet visum i landet.

- Fornærmelser uten sidestykke
Dudley vil fortsatt lede den russiske avdelingen, men fra Storbritannia.

- I lys av problemene rundt mitt arbeidsvisum og den vedvarende trakasseringen mot selskapet og meg selv, har jeg bestemt meg for å forlate Russland, og vil arbeide utenfra, sier han i en pressemelding.

Han legger til:

- I tillegg til den mye omtalte disputten mellom aksjonærer og i selskapet, har jeg også møtt granskninger, prosedyrer og fornærmelser uten sidestykke.

Benekter alt
Russiske aksjonærer benekter all tilknytning til fonrærmelser og granskninger.

I forrige uke langet Dudley ut mot de samme aksjonærene, og beskyldte dem for å ha støttet seksten russiske bedriftsledere i å saksøke ham for diskriminering og beskyldninger om industrispionasje.

Han sa da at beskyldningene var i ferd med å «slå store sprekker i selskapet».

Disputt om investeringsprofil
Hayward mener kjernen av problemet ligger i at BP tenker langsiktig i sine investeringer, men at motparten ser annerledes på saken etter nok et år med svært gode resultater.

- Vi ønsker å investere lansgiktig, men våre partnere ønsker å cashe ut pengene nå. Så her er det et dødpunkt, sier han til FT.

Friedman mener BPs oppførsel er dødføft.

Friedman er den samme mannen som Telenor har vært i strid med i en årekke - i forbindelse med eierskap i mobilselskapet Vimpelcom.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.