*Nettavisen* Økonomi.

- Prisene senker oljeetterspørselen

Det internasjonale energibyrået IEA gjør nå nye kutt i ettersprøselsprognosen for olje i 2006 på grunn av de høye prisene.

12.05.06 10:49

I sin seneste månedsrapport velger IEA å igjen ta ned etterspørselsveksten for verden oljeetterspørsel i 2006. IEA ser nå en økning i etterspørselen på 1,25 millioner fat pr. dag i år, mot 1,47 millioner fat i forrige prognose. Det gir en snitt etterspørsel i år på 84,83 millioner fat pr. dag i år.

IEA viser til mildere vær i første kvartal og den fortsatt meget høye oljeprisen som bakgrunnen for kuttet. De ser også svakere amerikanske etterspørsel enn tidligere antatt med henvisning til de ukentlige oljerapportene fra USA.

Byrået skriver i rapproten at de nå ser klar tegn til at den høye oljeprisen har begynt å spise av etterspørselsveksten og at denne trenden kan komme til å akselerere. De siste ukene har oljeprisen ligget over 70 dollar pr. fat.

Verdens oljeproduksjon steg i april med 485.000 fat til et snitt på 85,1 millioner fat pr. dag. IEA opprettholder sin prognose om en økning i oljeproduksjonen utenfor oljekartellet OPEC på 1,2 millioner fat pr. dag i år.

Når det gjelder behovet for OPEC-olje, det såkalte Call-on-OPEC, er justert ned med 200.000 fat pr. dag til 29,2 millioner fat pr. dag for 2006 på bakgrunn av svakere etterspørsel i USA og det tidligere Sovjet.. Call-on -OEPC er ventet å nå 29,7 millioner fat pr. dag i den sesongmessige toppen i fjerde kvartal.

Når det gjelder lagrene av olje i OECD området så falt det med 17 millioner fat til 2.620 millioner fat, 74 millioner høyere enn mars i fjor. Lagrene dekker nå etterspørselen i 54 dager, som er uendret fra februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.