*Nettavisen* Økonomi.

- Priset patentet 40 ganger mer enn normalt

- De har priset patentene veldig optimistisk, sier advokaten til Johnsen Oil. Nå er det levert inn enda en.

11.12.13 12:10

Nettavisen NA24 har i en rekke artikler skrevet om det danske selskapet Johnsen Oil. Selskapet har teknologi som renser olje for vann og partikler, noe som gjør at man ikke skal trenge å skifte olje, slik at forbruket av drivstoff blir redusert.

Selskapet med nær null i omsetning er blant annet knyttet til forfalskede rapporter, tidligere straffedømte og aksjer solgt til småsparere for høye kurser.

BAKGRUNN: Alt om Johnsen Oil

Det har nå overholdt patentfristen.

- Jeg kan bekrefte at patentsøknaden har blitt sendt inn og at fristen har blitt overholdt, sier Leif Rørbøl, selskapets patentadvokat hos Budde Schou, til Nettavisen NA24.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Rørbøl hadde et møte med Johnsen Oil-ledelsen hos seg den 4. september. Den 24. oktober sendte han en e-post hvor han stresset viktigheten av å få ledelsens instruksjoner innen 30 oktober, slik at de ville rekke å få sendt inn søknaden inn fristen, som gikk ut forrige lørdag.

- Det varierer mye hvor lang tid slike patentsøknader tar. Johnsen Oil har det man kaller en topantentfamilie, de har patentsøknader på filteret og utskillingen av vann fra olje. På filterdelen tipper jeg det kun er noen måneder igjen, mens det på vanndelen vil ta 1-2 år. At det tar så lang tid skyldes rett og slett den generelt store mengden med patentsøknader som leveres inn, sier Rørbøl.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Høyt priset
Han har fått med seg at det har blitt fokusert på selskapet den siste tiden.

- Vi er fortsatt patentadvokater for dem. Helt generelt så kan jeg si at vi ikke har noe utestående med Johnsen Oil, verken økonomisk eller på andre måter. Det eneste jeg kjenner til er deres patentrettigheter, sier han.

Det er imidlertid en ting han kan se er litt unormalt.

- Om jeg skal si noe så er det at de har satt de immatrielle verdiene, som er patentene, høyt. De er priset til over 40 millioner kroner, mens det som er vanlig er å fakturere dem til kostpris. Det virker veldig optimistisk, sier Rørbøl.

- Hvor mye er det?

- Omkostningene for patent ligger omtrent på en million danske kroner, sier han.

Johnsen Oils konsernsjef bekrefter at patentene er priset høyt.

- Jeg husker ikke det nøyaktige beløpet, men det er et pent beløp - det er ingen tvil om det, sier Henrik Karlsgaard, konsernsjef i Johnsen Oil, til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Kan gå gjennom
Selskapet har tidligere sendt inn flere patentsøknader som ikke har blitt godkjent.

- To av patentene har aldri gått gjennom. Det tredje patentet kan det tenkes at blir tatt inn, for det er skrevet en god tekst til et dårlig patent, sa Lars Østlie som av selskapet tituleres som teknisk direktør til Nettavisen NA24.

Han mener at hele selskapet er en svindel.

Les mer: - Johnsen Oil er en eneste stor svindel

Jan Ingolf oppfinner
Nordmannen Jan Ingolf Kristiansen er Johnsen Oils største aksjonær med 85 prosent av aksjene. Det er han som er oppført som oppfinner i patentsøknaden.

- Jan Ingolf Kristiansen står oppført som oppfinner på patentene, sier Rørbøl.

Østlie hevder imidlertid, i likhet med andre Nettavisen NA24 har snakket med, at Kristiansen ikke har oppfunnet noe som helst.

- Jan Ingolf er ikke oppfinner. Den som står bak og har utviklet det er en som heter Trond. Han er selvlært, sylskarp, jævla flink og kan mekanikk. Han har gjort alt dette, sier Østlie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Eikeland

- Storm i vannglass
Patentadvokaten sier at dersom det stemmer så har det ikke så mye med søknadene å gjøre.

- Er det en annen person som er oppfinner så må han gå til sak, og så må det avgjøres i rettsystemet. Men i slike saker kan det være vanskelig å bevise dersom det har vært samarbeid. Forfalsker man rapporter så er det en alvorlig sak. Det er bedrageri, sier Rørbøl.

Han sier også at det er en avtale om patentoverdragelse.

- Det finnes en avtale hvor Jan Ingolf Kristiansen har overdratt patentene til Johnsen Oil. Så det er selskapet som sitter på patentene, men så er også Kristiansen en stor eier. Produktet virker troverdig nok, men jeg er ikke i stand til å vurdere det tekniske. Vårt arbeid består i å høre med teknikerne og prøve å forstå hvordan det fungerer og så prøve å hjelpe dem med patentsøknadene

Les: Alt om Johnsen Oil

Når det gjelder skriveriene rundt Johnsen Oil sier Rørbøl at han har snakket med ledelsen.

- Jeg har snakket med Henrik Karlsgaard, og han sier at alt er storm i et vannglass.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.