- Prisveksten vil overraske

Handelsbanken tror markedet blir overrasket over prisveksten for oktober. Sjekk forventningene her.

09.11.06 17:39

Fredag kommer Statistisk sentralbyrå med oktobertallene for prisstigningen i Norge.

NA24 - din næringslivsavis

I følge en undersøkelse fra TDN Finans, er det ventet at kjerneinflasjonen, KPI-JAE, vil stige med 0,6 prosent på årsbasis, mot en vekst på 0,5 prosent måneden før. Norges Banks anslag for oktober er 0,5 prosent.

Venter Asia-effekt
Handelsbanken ligger over markedsforventingene og tror på en vekst på 0,7 prosent på årsbasis. Årsaken til dette kommer fra Asia-importen, tror makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken.

- Vi tror på at importert inflasjon vil begynne å stige. Bakgrunnen for det er at det har vært vekst i Kina og Asia en stund nå, og når en vekst har vart en stund, så begynner lønnskravene å vises i en økende grad. Det gir en effekt på importert inflasjon. Det har vi trodd på en stund, vi er fortsatt usikre, men vi tror vi er kommet nærmere. Dessuten støttes dette også av forsøksvise økonometriske prognoser vi har gjort, sier Syed.

- Klær og sko
To av komponentene som trekkes frem er klær og sko.

- Vi tror på en prisvekst i klær og sko, en komponent som forteller om importert inflasjon. Sist var det også en prisvekst her, og vi tror altså at den vil fortsette, men ikke i like stor takt som sist måned, sier Syed.

- Vi har også en «baseeffekt», det vil si at hvis man har hatt en lav månedsvekst i samme måned året før, skal det ikke så stor vekst til for samme måned i år for å få en høy årsvekst, legger han til.

- Hva tror du om utsiktene fremover?

- Det er interessant å se at markedets rentebane ligger så mye under Norges Banks. Dette avviket har bare blitt større etter inflasjonsrapporten i sist uke. Grunnen er at markedet tror at de ventede rentekuttene i USA og eurosonen gjør at Norges Bank ikke kan heve renten i den takten inflasjonsrapporten skisserer. Ellers vil kronen styrke seg til uhyggelige nivåer, mener Syed.

Sterkere krone
Syed synes markedets rentebane er interessant.

- Det må bety at potensialet for markedsreaksjoner etter KPI-tallene ligger mer på oppsiden enn nedsiden. Får man gode tall vil markedet reagere mer enn ved svake tall, og det er nettopp på grunn av dette avviket. Det vil ha en påvirkning på rentene og det vil også ha en påvirkning på kronen, tror Syed.

Effekten på kort sikt vil være en sterkere krone. På lengre sikt tror Syed også på en sterkere krone ettersom Norges Banks rente vil ligge over USA og Euro-land. Men en slik sterkere krone på lengre sikt kan skape et problem for Norges Bank, mener økonomen.

- Den svake kronen vi har hatt siden sommer var et av argumentene fra Norges Bank for høyere rentebane. Men hever de renten så mye som de sier de vil, og sett at eurosonen og USA senker renten, forsvinner dette kroneargumentet, sier han.

- Markedet styrer
Syed tror imidlertid ikke Norges Bank endrer retning av den grunn.

- Kronen er ikke det tyngste argumentet, det er det arbeidsmarkedet som er. Dessuten tror jeg eksporten tåler dette. Det er markedet som styrer, og når de ser at kronen styrker seg, tror jeg de støtter seg mindre til Norges Banks rentebane. Det er en nedside her i forhold til kronekursen, i form av at avviket mellom markedets rentebane og Norges Banks fortsatt kan være betydelig, mener Syed.

På lengre sikt tror han effekten vil være slik:

- Si at vi får sterke KPI- tall, det vil da være andre måned på rad, og at vi får fortsatt sterk detaljomsetning, arbeidsmarkedstall, og kredittvekst, så kan det øke sannsynligheten for at markedet nå begynner å tro mer på Norges Bank enn det de har gjort til nå, slik at det vil føre til høyere renter og sterkere krone.

- Enda mer interessant er det at dette er ikke priset inn. Det rommet og det potensialet er ikke spist inn i løpet av uken. Det vil bety at potesialet er like stort som det var etter inflasjonsrapporten til Norges Bank, tror økonomen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.