*Nettavisen* Økonomi.

- Provoserende å kalle det søppel

Foto: Borgen, Ørn E. (Scanpix)

Fagforeningstopp knallhardt ut mot kritikerne av Røkke-dealen.

16.04.09 14:12

- Når folk som knapt har sett en skrue og mutter karakteriserer disse selskapene som søppel, er det ekstremt provoserende for oss. Dette er en omtale av bedrifter som de ikke har en millimeter innsikt i, smeller Atle Tranøy, konserntillitsvalgt og styremedlem i Aker til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Overfor NA24 tar Tranøy et kraftig oppgjør mot kritikerne av Akers salg av fire datterselskaper til Aker Solutions.

- Ikke en millimeter innsikt
- Dette er kritikere som ikke har en millimeter innsikt i bedriftene de omtaler. Bedriftene vi snakker om sitter på banebrytende teknologi, og de vil bedre Aker Solutions konkurranseevne betraktelig. Dette er uslepne diamanter som representerer store muligheter i den fremtidige utviklingen av Aker Solutions. Da er det forstemmende å se at økonomene bare ser på øyeblikkets balanser i selskapene, og ikke vurderer potensialet, mener Tranøy.

Tranøy mener at påstandene om at Akers salg av de fire datterselskapene er tvunget fram av finansielle problemer i Aker ikke har rot i virkeligheten. Tranøy poengterer at han sitter i styret, og at han har full oversikt over Aker og Aker Solutions regnskap og balanse.

- Andre interessenter
- Flere av disse selskapene framstår som meget interessante for andre kjøpere enn Aker Solutions, uten at jeg vil gå i detaljer, sier Tranøy.

Han mener at hvis det var Akers siktemål å hente mest mulig penger ut på kortest mulig tid ved salg av disse fire datterselskapene, ville ikke Aker Solutions vært kjøperen. Da hadde man solgt disse selskapene til utenlandske interesser, fastslår Tranøy.

Fagforeningslederen understreker at for de ansatte er det heldigvis slik at Aker har en langsiktig industriell strategi som disse fire datterselskapene inngår i, og som vil matche Aker Solutions veldig bra.

- Men det har altså vært andre inne som har vurdert å kjøpe disse selskapene?

- Ja, det har det. De vurderte å kjøpe flere av selskapene, bekrefter Tranøy.

- Men jeg vil ikke gå inn på flere detaljer her, men det er ikke snakk om skraphandlere, fastslår Tranøy.

- Fordi det ikke er søppelselskaper man snakker om?

- Nei, sier Tranøy.

Klikk på bildet for å forstørre.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Stupte på børsen
Etter at det 2. april ble kjent at Aker Solutions kjøpte datterselskapene fra Aker, falt selskapet med rundt 1,1 milliarder kroner i verdi, justert for utbytteutbetalingen. Men de tørste reaksjonene i aksjemarkedet kom fredag. Samlet hadde da aksjekursen i Aker Solutions falt med over 1,6 milliarder kroner justert for utbytte. I løpet av de to dagene steg til sammenligning Oslo Børs med over 2 prosent.

- Aksjemarkedets dom er ikke like positiv?

- Jeg er ingen aksjeanalytiker. Men hvis noen vil påstå etter de siste måneders turbulens i finansmarkedet, at aksjemarkedet er et presist instrument for verdivurderingen av et selskap, vil de slite med å bli tatt seriøst, mener Tranøy.

- Disse som har gjort analysene, hvis de fortjener å bli kalt det, har gjort det med sterkt forutinntatte holdninger om at Aker har behov for å dumpe selskap over til sine døtre, og med en serk mangelfull innsikt av hva disse selskapene representerer, og hvilke muligheter de utløser for Aker Solutions. Det er ingen vurderinger og ingen prising av hvilke strategiske muligheter disse selskapene har, tilføyer Tranøy.

- Grovt og usaklig
Tranøy er bare glad for at flere fakta kommer på bordet i saken.

- For dette er fakta som meget vel tåler dagens lys. Det er frustrerende for oss, som sloss for bedriftene, å oppleve at uansett hva som foregår blir man mistenkeliggjort. Våre kollegaer i gode bedrifter blir kalt søppel. Det er så grovt og usaklig at man blir kraftig provosert, sier Tranøy, som har vært tillitsvalgt i Aker-systemet i nesten 30 år, og som har hatt flere perioder som styrerepresentant i Aker.

Tranøy mener også at han som medlem av Aker-styret blir beskyldt for å ha ført den norske stat bak lyset.

- Det er en grov anklage som vi selvfølgelig ikke kan ha sittende på oss, fastslår Tranøy.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Annonsebilag