NA24.no

- Prøver å skremme

Sist oppdatert:
Opec truer med skyhøy oljepris dersom vesten satser på biodrivstoff. Opec-landenes økonomi er truet.

Idag møtes George Bush, Angela Merkel og de andre G8-lederne i Tyskland. Det er ventet at klima vil diskuteres, med satsingen på biodrivstoff. Men nå truer Opec med skyhøy oljepris dersom den industrialiserte verden innfører vedtak om overgang til biodrivstoff.

NA24 - din næringslivsavis

- De prøver å skremme, sier oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets til NA24.

- Opec er redd for at landene skal legge krav om 20 prosent biodrivstoff, slik at etterspørselen etter olje faller fremover.

Truer nasjonal økonomi
Dersom hele den industrialiserte verden vedtar å erstatte 20 prosent av oljedrivstoff med biodrivstoff, vil det ha direkte innvirkning på Opec-landenes økonomi.

- Det er en reell trussel for disse landene, sier Saltvedt.

Opec-landene er Irak, Indonesia, Iran, Kuwait, Libya, Angola, Algeria, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabia, De Forente Arabiske Emirater og Venezuela. Sammen kontrollerer de 40 prosent av verdens oljeproduksjon.

- Hvis etterspørselen faller, vil oljeprisen falle og da vil investeringen falle. Mange av oljeselskapene er nasjonale, og de har mye å si for landenes økonomi. De er redd for fremtidig inntjening, sier Saltvedt.

Oljepris gjennom taket
Tirsdag advarte Opec-sekretær Adballa El-Badri, om at Opec-landene ville slutte å investere i nye produksjoner dersom den industrialiserte verden fortsetter satsingen på bioenergi. Opec truet med at oljeprisen vil gå gjennom taket, skriver Financial Times.

Det vil ta cirka fem år før man regner med at biodrivstoff vil ha noen effekt på markedet.

- Men Opec vil slutte å investere for å presse prisene opp nå, sier Saltvedt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere