- Putin gjorde absolutt det riktige til rett tid

Marc Faber mener Putin har gjort alt rett.

Marc Faber mener Putin har gjort alt rett. Foto: (NA24)

Klar tale fra tåkefyrste.

18.03.14 08:56

Den russiske presidenten Vladimir Putin godkjente tirsdag morgen et forslag til traktat om innlemmelse av Krim i Den russiske føderasjon.

Den kjente og styrtrike sveitsiske investoren Marc Faber også kalt «Dr. Doom» mener at Putin har opptrådt helt korrekt.

I et intervju på Bloomberg TV sier Faber at Putin har gjort det eneste riktige, dersom du ser situasjonen fra hans ståsted.

- Putin gjorde det rette, sett fra hans perspektiv. Han gjorde absolutt det riktige til rett tid, sier Faber.

- Ingen verdi for USA og Europa
Han forklarer så at han med det legger til grunn at ukrainsk politikk ble influert av utenlandske myndigheter på en måte som var ufordelaktig for Russland.

- Krim er strategisk viktigst for Russland. Det har nesten ingen strategisk verdi for USA eller Europa, men for Russland er det veldig viktig.

Han tror imidlertid ikke at Russland vil bevege seg ytterligere inn i Ukraina, med mindre det skjer en betydelig provokasjon.

Det Faber imidlertid peker på er at Russlands handlinger vil gi nye politiske spilleregler.

Faber, som har opparbeidet mye av sin formue i Hongkong, sier at en forlengelse av Krim-konflikten kan bli at Kina i fremtiden kan komme til å okkupere landområder som de mener at tilhører dem.

- USA vil gripe inn dersom en fremmed makt etablerer baser i Haiti eller på Cuba, og så videre, og kineserne vil reagere dersom utenlandske krefter truer kinesisk tilgang til ressurser, sier han.

Her kan du se intervjuet med Faber:

HTML EMBED

Finanshelt
Marc Faber ble helt i finansmarkedene da han en uke før krakket i 1987 anbefalte sine daværende kunder å gå ut av aksjemarkedet.

Hans nyhetsbrev til investorer, The Gloom Boom & Doom Report, er også anerkjent lesning i finanskretser. Han er med andre ord ikke kjent for å være den mest optimistiske aktøren i verdensmarkedene.

Putin annekterer
I en formell orientering til regjeringen og nasjonalforsamlingen om forslaget uttalte presidenten at det ville være «hensiktsmessig å undertegne avtalen på et høyt nivå». Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil traktaten bli undertegnet av Putin selv og den sterkt prorussiske regionale lederen på Krim, Sergej Aksionov.

Presidentens orientering om traktatforslaget er første ledd i den formelle prosessen for russisk annektering av Krim.

Vladimir Putin er på vei til å sikre seg Krim. Foto: Ria Novosti (Reuters)


Vestlige protester
Senere tirsdag skal Putin holde en tale om saken i nasjonalforsamlingen. Et vedtak om annektering av Krim kan komme kort tid etter.

I så fall velger de russiske styresmaktene å trosse protester fra Vesten, som har stått samlet i saken. Både EU og USA innførte mandag sanksjoner mot russiske tjenestemenn, og utenriksminister Børge Brende (H) varsler at Norge vil gjøre det samme.

Krim holdt en folkeavstemning søndag hvor et overveldende flertall ifølge de offisielle resultatene sa ja til å bli en del av Russland. Halvøya erklærte dagen etter selvstendighet fra Ukraina og ble anerkjent av Putin som selvstendig stat.

Vesten anser derimot halvøya for å være en del av Ukraina.

– Vi er vitne til et åpenbart forsøk på å bane vei for annekteringen av en del av det suverene territoriet til en uavhengig europeisk stat, mener Storbritannias utenriksminister William Hauge.

- Vil føle seg sviktet
Det er blitt spekulert på om Putin kan gi etter for presset og la være å innlemme Krim i Russland. I så fall kunne han kanskje ha presset fram gjenytelser fra Ukraina.

Forsker Helge Blakkisrud ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) tror imidlertid at prosessen er gått så langt at den kan være vanskelig å stanse.

– Mange på Krim vil oppleve det som et svik hvis ikke Russland åpner for en innlemmelse etter det klare ja-et i folkeavstemningen, sa han til NTB mandag.

I helgen var det jubelscener i byen Sevastopol på Krim mens stemmene fra folkeavstemningen ble talt opp. Folk viftet med russiske og sovjetiske flagg mens de hørte på Putins favorittband Lubeh.

Sanksjoner
I likhet med vestlige land reagerer Japan sterkt på Russlands beslutning om å anerkjenne Krim som en uavhengig stat. Japanske myndigheter varslet tirsdag at de i protest vil utsette forhandlingene om flere bilaterale avtaler med Russland.

Både EU og USA har innført reiserestriksjoner og fryst kontoene til en rekke tjenestemenn og politikere på Krim og i Russland. For EU dreier det seg om 21 personer, mens USAs sanksjoner gjelder elleve russiske og ukrainske ledere.

Tirsdag vil utenriksminister Børge Brende (H) konsultere Stortinget om å innføre de samme restriksjonene som EU.

– Det har vært tradisjon i Norge gjennom vekslende regjeringer for å følge EU i slike spørsmål, sa Brende mandag.

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.