*Nettavisen* Økonomi.

- Radioen slutter å fungere om seks år

Foto: Pinell (Pinell)

Har du en FM-radio? Nå kan du belage deg på å kaste den.

04.02.11 12:26

Debatten om å digitalisere radionettet, på samme måten som man har digitalisert TV-sendingene, har gått i mange år. Nettavisen har tidligere skrevet om den kontroversielle kampanjen «Ja til radio», som aktivt har jobbet for å få folk til å si ja til å skrote landets rundt 15 millioner FM-radioer.

Les også: Hva betyr det å si «ja til radio»?

Fordeler og ulemper
Rent teoretisk, og til dels i praksis, gir DAB store fordeler - primært ved at det er mulig å sende flere kanaler - og i bedre lyd. I praksis er det litt mer komplisert, spesielt når det kommer til dekningen innendørs.

De store radioaktørene i Norge ønsker at det gamle FM-nettet skal få en slukningsdato, slik at de kan legge alt sitt fokus over på det digitale radionettet. Mye av årsaken til dette ønsket er rett og slett at det å drive to sendenett er veldig d

- Vil slukke i 2017
Regjeringen har så langt ikke vært villig til dette, men Aftenposten melder fredag at dette trolig vil bli lagt frem fredag. Etter det Aftenposten erfarer skal FM-nettet stenges i 2017.

En skulle kanskje tro at det var ganske enkelt å få folk til å være tilhengere av et bredere radiotilbud med bedre lydkvalitet, men DAB-teknologien som interesseorganisasjonen Digitalradio Norge satser på møter kraftig motstand fra mange hold - og det å skru av FM-nettet er heller ikke bare en enkel problemstilling.

Å skru av det analoge sendenettet for TV-sendinger var en relativt enkel greie. Folk fikk en subsidiert boks til TV-en i stua, bildet på skjermen ble betydelig bedre, de fleste flikk flere TV-kanaler og ingen savnet det gamle nettet.

Blir stille i bilen
For FM-nettet er det en helt annen historie. Vi hører ikke bare på radio i stua. Vi hører mest på radio på farten, vi har mange radioer - og vi hører kanskje aller mest på radio i bilen. Hvert år selges det 750.000 FM-radioer i dette landet, hver dag brukes rundt 4 millioner FM-radier (hvor mange som finnes vet vel knapt noen) - og i så å si hver eneste av landets rundt 2,25 millioner registrerte biler sitter det en FM-radio. Ved å skru av FM-nettet gjør du disse over natten ubrukelige, og det finnes knapt nok biler på markedet som i dag har DAB-radioer som standardutstyr.

Å skrifte ut alle disse radioene er ikke gjort like lett som å legge til en digital boks ved TV-en hjemme.

- Bilradioer er et vanskeligere område, sa Digitalradio Norge-sjef Ole Jørgen Torvmark til Nettavisen i fjor.

Fungerer ikke i utlandet
En stor utfordring med DAB-teknologien en har satset på i Norge, er at den i liten grad blir benyttet internasjonalt. Det betyr at om du tar med deg en DAB-mottaker til utlandet, så vil den ikke kunne ta inn radio. Dette er spesielt relevant for bilradioer.

I Sverige ser det ut til at de satser helhjertet på DAB+, Danmark går for DAB, men ønsker å kjøre en overgang til DAB+, Frankrike har droppet DAB til fordel for en videreutvikling av teknologien som har fått navnet DMB, Finland skrudde av sitt DAB-nett i 2005 og vil trolig gå for en annen digital radioteknologi ved navn DVB-H, i USA har en gått for en kombinasjon av AM, FM og digitale satellittsendinger, i Canada ser en på såkalte digitale FM-sendinger - og slik kan vi fortsette med forskjellige løsninger fra land til land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag