NA24.no

Foto: Pinell (Pinell)

- Radioen slutter å fungere om seks år

Sist oppdatert:
Har du en FM-radio? Nå kan du belage deg på å kaste den.

Debatten om å digitalisere radionettet, på samme måten som man har digitalisert TV-sendingene, har gått i mange år. Nettavisen har tidligere skrevet om den kontroversielle kampanjen «Ja til radio», som aktivt har jobbet for å få folk til å si ja til å skrote landets rundt 15 millioner FM-radioer.

Les også: Hva betyr det å si «ja til radio»?

Fordeler og ulemper
Rent teoretisk, og til dels i praksis, gir DAB store fordeler - primært ved at det er mulig å sende flere kanaler - og i bedre lyd. I praksis er det litt mer komplisert, spesielt når det kommer til dekningen innendørs.

De store radioaktørene i Norge ønsker at det gamle FM-nettet skal få en slukningsdato, slik at de kan legge alt sitt fokus over på det digitale radionettet. Mye av årsaken til dette ønsket er rett og slett at det å drive to sendenett er veldig d

- Vil slukke i 2017
Regjeringen har så langt ikke vært villig til dette, men Aftenposten melder fredag at dette trolig vil bli lagt frem fredag. Etter det Aftenposten erfarer skal FM-nettet stenges i 2017.

En skulle kanskje tro at det var ganske enkelt å få folk til å være tilhengere av et bredere radiotilbud med bedre lydkvalitet, men DAB-teknologien som interesseorganisasjonen Digitalradio Norge satser på møter kraftig motstand fra mange hold - og det å skru av FM-nettet er heller ikke bare en enkel problemstilling.

Å skru av det analoge sendenettet for TV-sendinger var en relativt enkel greie. Folk fikk en subsidiert boks til TV-en i stua, bildet på skjermen ble betydelig bedre, de fleste flikk flere TV-kanaler og ingen savnet det gamle nettet.

Blir stille i bilen
For FM-nettet er det en helt annen historie. Vi hører ikke bare på radio i stua. Vi hører mest på radio på farten, vi har mange radioer - og vi hører kanskje aller mest på radio i bilen. Hvert år selges det 750.000 FM-radioer i dette landet, hver dag brukes rundt 4 millioner FM-radier (hvor mange som finnes vet vel knapt noen) - og i så å si hver eneste av landets rundt 2,25 millioner registrerte biler sitter det en FM-radio. Ved å skru av FM-nettet gjør du disse over natten ubrukelige, og det finnes knapt nok biler på markedet som i dag har DAB-radioer som standardutstyr.

Å skrifte ut alle disse radioene er ikke gjort like lett som å legge til en digital boks ved TV-en hjemme.

- Bilradioer er et vanskeligere område, sa Digitalradio Norge-sjef Ole Jørgen Torvmark til Nettavisen i fjor.

Fungerer ikke i utlandet
En stor utfordring med DAB-teknologien en har satset på i Norge, er at den i liten grad blir benyttet internasjonalt. Det betyr at om du tar med deg en DAB-mottaker til utlandet, så vil den ikke kunne ta inn radio. Dette er spesielt relevant for bilradioer.

I Sverige ser det ut til at de satser helhjertet på DAB+, Danmark går for DAB, men ønsker å kjøre en overgang til DAB+, Frankrike har droppet DAB til fordel for en videreutvikling av teknologien som har fått navnet DMB, Finland skrudde av sitt DAB-nett i 2005 og vil trolig gå for en annen digital radioteknologi ved navn DVB-H, i USA har en gått for en kombinasjon av AM, FM og digitale satellittsendinger, i Canada ser en på såkalte digitale FM-sendinger - og slik kan vi fortsette med forskjellige løsninger fra land til land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere