NA24.no

- Regjeringen har ikke lovet å fjerne skatten

Jon Gunnar Pedersen, sier at regjeringen ikke har lovet å fjerne formuesskatten.
Jon Gunnar Pedersen, sier at regjeringen ikke har lovet å fjerne formuesskatten. Foto: Heidi Schei Lilleås/Netttavisen
Sist oppdatert:
Klar tale fra Ernas menneskelige kalkulator.

Høyre annonserte våren 2013 at de ønsket å fjerne det meste av formuesskatten.

Innslaggrensen skulle økes fra 870.000 kroner til mellom 20 og 25 millioner kroner og prosentsatsen skulle reduseres fra 1,1 prosent til 0,5 prosent.

Fasit så langt er en innslaggrense på én million og en prosentsats på én prosent.

Nå heller statsminister Erna Solbergs tallknuser, statssekretær Jon Gunnar Pedersen malurt i begeret på dem som tror at formuesskatten snart blir historie.

- Regjeringen har ikke lovet å fjerne formuesskatten, sier Pedersen til Nettavisen.

Forhatt skatt
Formuesskatten er en forhatt skatt i næringslivet. En av de største kritikerne har vært investor og milliardær Øystein Stray Spetalen.

I forbindelse med «Det store intervjuet» seks dager før valget i fjor gikk investoren løs på daværende statsminister Jens Stoltenberg.

Spetalen sa blant annet:

- Jens Stoltenberg har en skjult formue på 45 millioner kroner. Han har et hus verdt rundt 15 millioner kroner, en hytte til en 10 millioner kroner og en lukrativ statspensjon til en verdi av 15 millioner kroner.

- Det vil bety at 80 til 90 prosent av hans statsministerlønn vil gå i formuesskatt. Stoltenberg har en formue på 45 millioner plassert i «død» kapital som ikke beskattes. Personen som får verdsatt sin bedrift til 45 millioner og som kanskje sysselsetter 100 personer må tjene 1 million bare for å betale formuesskatten. Det er det store paradokset.

LES HER: «Det store intervjuet» med Spetalen

Spetalen-intervjuet har den siste uken gått som er farsott på Facebook og er delt av snart 6.000 personer i samme periode. Da intervjuet ble publisert i fjor delte nesten 40.000 personer intervjuet.

- Jens Stoltenberg har en skjult formue på 45 millioner kroner. Han har et hus verdt rundt 15 millioner kroner, en hytte til en 10 millioner kroner og en lukrativ statspensjon til en verdi av 15 millioner kroner, sier Øystein Stray Spetalen.


Nettavisen har dermed forelagt litt av synspunktene til Spetalen angående formuesskatten overfor statssekretæren.

- Spetalen var som vanlig spisst og godt formulert. Men jeg tror ikke koblingen mellom politikernes personlige økonomi og deres skattebeslutninger er så direkte som han antyder. Det er ikke mulig å utvikle et demokratisk politisk system der politikernes privatøkonomi ikke også påvirkes av deres skattevedtak. Med en fri debatt og godt innsyn i formues- og inntektsforhold i samfunnet får vi dette godt belyst, sier statssekretær Jon Gunnar Pedersen til Nettavisen.

Spetalen mener at som følge av dagens skattesystem har man fått urimelig mye kapital investert i eiendom. Han mener også at det er hovedårsaken til det han betegner som en boligboble.

Det vil bety at 80 til 90 prosent av hans statsministerlønn vil gå i formuesskatt. Stoltenberg har en formue på 45 millioner plassert i «død» kapital som ikke beskattes. Personen som får verdsatt sin bedrift til 45 millioner og som kanskje sysselsetter 100 personer må tjene 1 million bare for å betale formuesskatten. Det er det store paradokset.

- Spetalen er en veldig fornuftig mann med veldig fornuftige synspunkter. Men det er forskjell på små og store formuer, og egen bolig er ikke noe godt skatteobjekt.

- Ikke for lav, men for høy
Mange har mesteparten av sin formue plassert i eiendom.

- Våger ikke politikerne å gjøre noe med skatten, da det vil ramme mange?

- Problemet med den norske formuesbeskatningen er ikke at den er for lav; det er at den er for høy. Jo lavere den blir, jo mindre blir problemet med skjevheter. Men det er ikke bra at den effektive skattesatsen på normal avkastning av bankinnskudd og børsnoterte aksjer kan overstige hundre prosent, mens den for andre formuesplasseringer er mindre, sier Pedersen. 

Han bekrefter imidlertid at dagens system skader dem som ønsker å skape arbeidsplasser.

- Ja, særlig hvis de er bosatt i og skatter til Norge.

- Er det for gunstig å plassere formuen i eiendom?

- Formuesskatten er ikke den eneste skatteregelen som påvirker investeringene. Man skal være forsiktig med å trekke for bastante konklusjoner om bare en skatt av gangen. Men OECD er blant dem som er kritiske til den norske formuesskatten fordi den verdsetter like verdier ulikt. Og Pikettys utopiske globale formuesskatt har nullsats opp til en million euro, sier han.

Jens Stoltenberg har plassert det meste av sin millionformue i "død" kapital og betaler liten formuesskatt, mens bedriftseiere med tilsvarende millionformue ofte ender opp med en betydelig formuesskattregning, ifølge Øystein Stray Spetalen.


- Fjerner man formuesskatten, så vil i realiteten de rikeste i Norge betale null personlig skatt. Er det riktig? Hvordan vil du eventuelt skattlegge de alle rikeste?

- Regjeringen har ikke lovet å fjerne formuesskatten, men å arbeide for å redusere den. Den er først og fremst en skatt på pensjonister og på norsk eierskap. Det du nevner er en av årsakene til at vi ikke har varslet full fjerning, men vi vil at den skal videre ned. De aller fleste rike betaler skatt; bedriftene de eier betaler skatt, de som jobber i bedriftene betaler skatt, og det er avgifter på de fleste av varene og tjenestene som blir solgt. Ingen skattedebatter bør handle bare om enkeltheter i skattesystemet, og hensynet til helt marginale personeksempler bør ikke dominere debatten om et nasjonalt og komplett skattesystem, sier Pedersen.

Denne regjeringen vil redusere formuesskatten mer enn noen annen tenkelig regjering i Norge i dag.

- Bør pensjonsopptjeningen være en del av beregningen? Det er en del av et skillsmisseoppgjør.

- Det er ikke til vurdering nå. Fremtidig pensjonsinntekt er en notorisk vanskelig størrelse å beregne annet enn teoretisk. Noen typer pensjonsformue er alt skattlagt. Men jeg synes ikke vi skal øke skatten for pensjonister.

- Mange næringslivsledere, flere støttet Høyre ved sist valg, er bekymret over at regjeringen ikke vil gjøre noe drastisk med formuesskatten til høsten. Har de grunn til dette?

- Denne regjeringen vil redusere formuesskatten mer enn noen annen tenkelig regjering i Norge i dag. Men det er ikke Regjeringen som fatter hverken skattevedtak eller bevilgningsvedtak; det er det Stortinget som gjør.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere