NA24.no

- Regjeringen kan ikke lenger sitte stille

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Nordmenn strømmer til Sverige som aldri før.

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) melder tirsdag at prisene i Sverige har vært lavere enn i Norge for alle varegrupper siden 2002. Verken kronekurs, konjunkturendringer eller endrede røykevaner har hatt avgjørende betydning for grensehandelen. Det er ingenting som tyder på at grensehandelen vil gå tilbake, snarere tvert i mot.

- Regjeringen kan ikke lenger sitte stille å se på at grensehandelen vokser i rekordfart. Den store grensehandelen rammer hele verdikjeden for mat. Nå trenger vi en gjennomgang av mulige tiltak for å hindre at flere arbeidsplass forsvinner over grensa, sier Thomas Angell, direktør for handel i Virke, i en melding.

- Hvor skal dette ende?
Stortingsrepresentant og medlem av finanskomiteen, Jørund Rytman (Frp), sier resultatene i rapporten ikke kommer som en overraskelse.

- Denne rapporten bekrefter det vi i Fremskrittspartiet har sagt og advart mot i alle år. På grunn av stadige avgiftsøkninger fra de andre partiene, så har grensehandelen økt betydelig siden midten av 1990-tallet. Hvor skal dette ende? Norsk næringsliv, norske produsenter og norsk landbruk lider av dette, og staten får færre inntekter. Nå må de andre partiene komme til fornuft! sier Rytman til Nettavisen NA24.

Mest lest i Nettavisen nå:

Kraftig økning
Ifølge NILF peker statistisk materiale i retning av at grensehandelen har økt kraftig, særlig siden 2008. I denne perioden økte tallet på grensehandelbesøk med 21 prosent, og grensehandelbeløp med 29 prosent. Samtidig har det i samme periode vært en kraftig økning i beslag hos tollvesenet.

De peker imidlertid på at billigere matvarer i Sverige ikke alene kan forklare hvorfor nordmenn strømmer til Sverige.

NILF mener at bedre veier og utbygging av større kjøpesentre i Sverige, noe blant annet Olav Thon har gjort, har spilt en større rolle de siste årene enn prisforskjellene på varer i Sverige og Norge.

Virke mener at prisen spiller en stor rolle.

- Den store grensehandelen skyldes åpenbart forskjeller i pris- og kostnadsnivå mellom Norge og Sverige, men landbruks- og avgiftspolitikk bidrar til at prisforskjellene blir større. Så lenge det er store penger å spare på svenskehandelen kommer stadig flere nordmenn til å ta turen over grensa, sier Angell.

Store planer
Men de som driver butikk på andre siden av svenskegrensen tror ikke at nordmenn skal slutte å reise med det første.

Siden 2004 har det blitt bygd ut 169.000 kvadratmeter med handelsareal i Sverige. Nå planlegges det eller har blitt satt i gang utbygging av nye 79.500 kvadratmeter.

Grensehandelen utgjorde i 2011 ifølge Statistisk sentralbyrås grensehandelsundersøkelse cirka 11,5 milliarder kroner fordelt på cirka 7 millioner dagsreiser over grensen.

Grensehandelen fordeler seg ifølge SSB med nær halvparten på matvarer, 15 prosent alkoholholdige drikkevarer, 13 prosent tobakk og 5,4 prosent mineralvann. Resten er annet og tjenester med 15 og 3,5 prosent.

De store handelslekkasjene spiller også en stor rolle for norske arbeidsplasser.

- Mister 7.7000 arbeidsplasser
NILF har tidligere kommet frem til at sysselsettingseffektene i Norge anslås til et tap av omlag 7.700 årsverk i utvalgte norske næringer.

- Beregnet vridning i sysselsettingen utgjør 7.700 årsverk fordelt med 2.700 årsverk på detaljistleddet, 500 på grossistleddet, 1.100 i matindustrien og 3.100 i jordbruket. I tillegg kommer et mindre antall, nær 300, årsverk hos jordbrukets underleverandører, meldte NILF for kort tid siden.

- Må ta tallene på alvor
Stortingsrepresentant Jørund Rytman (Frp) er kritisk, og krever handling nå.

- Rapporten slår entydig fast at grensehandelen fører til betydelig redusert sysselsetting i Norge. Hvis man vil slå et slag for f.eks. norske bryggerier, norske sjokoladeprodusenter, norske bønder og andre mat – og drikkevareprodusenter, så må Stortingsflertallet nå ta disse oppsiktsvekkende tallene på alvor og gjøre noe. Dette krever handling!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere