NA24.no

- Regjeringen skjuler statlig pengebruk

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Investeringer i Afrika er inflasjonsdrivende. Forstå det dem som kan.

Fungerende leder av Stortingets Finanskomite, Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen, har sett seg lei på de rød-grønnes triksing med budsjett tall.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Solvik-Olsen viser til at all egenkapitaltilførsel til statlige selskaper holdes utenfor den såkalte handlingsregelen. Det vil si at staten maksimalt skal kunne bruke fire prosents avkastning av Oljefondet.

- Når man gir penger til Statkraft for å investere i vindmøller så telles ikke det med i statens utgifter, sier Solvik-Olsen til Nettavisen NA24.

- Dersom man i stedet bevilger penger til Norad for å bygge vindmøller i Afrika, så blir det en utgift i statsbudsjettet. Konklusjonen er at Statkrafts investeringer angivelig ikke skaper press i norsk økonomi, mens Norad investeringer i Afrika er inflasjonsdrivende, sier han videre.

- Forstå det den som kan, fortsetter han

På statsbudsjettets utgiftsside skjer det mange transaksjoner «under streken», ifølge lederen av Finanskomiteen.

- De er ikke omfattet av handlingsregelen, og defineres som lånetransaksjoner, formueomplassering etc. Dette er selvsagt også en del av statens handlingsrom, men er definert ut av statsbudsjettets synlige ramme, sier han.

Solvik-Olsen støtter også Nettavisen sjefredaktør Gunnar Stavrum som i flere kommentarer denne uken har belyst at Arbeiderpartiet har glemt 600 milliarder kroner på statsbudsjettet.

- Gunnar Stavrum har helt rett når det gjelder hva staten disponerer totalt sett, sier Solvik-Olsen.

LES GUNNAR STAVRUM HER: Ap glemte 600 milliarder

- Statens økonomi er langt større enn de 1.065 milliardene som er synlige i statsbudsjettet, men Arbeiderpartiet har formelt sett rett – selve statsbudsjettets formelle utgiftsside er på 1.065 milliarder kroner, inkludert investeringene i oljenæringen, sier Fremskrittspartiets finansmann.

- Regjeringen kan altså skjule pengebruk ved å kanalisere de ut til statlige selskaper. De nekter å gjøre det på vei og jernbane, men har gjort det på blant annet kraft, olje, strømnett, flyselskap, flyplasser og eiendom, sier han.

Han mener imidlertid at Arbeiderpartiet formelt sett har rett om budsjettets utgiftsside, fordi det er slik de har blitt definert.

Stavrum har brukt et eksempel for å billedgjøre sitt synspunkt som skriver følgende på sin blogg:

«La oss begynne med det helt enkle: La oss si at du tjener 100 kroner og låner 100 kroner til – hvor mange penger har du da å bruke?

Eller det litt mer raffinerte: Gitt at du har 200 kroner, men velger å spare 100 kroner av dem – hvor stort er da ditt handlingsrom?

Det interessante med diskusjonen er at den viser hvor fastlåst politikerne er på å fortsette pengebruk de allerede har satt i gang, og at de etterhvert har begynt å se på handlingsregelen og sparingen i Statens pensjonsfond utland som en naturlov.

Dermed overser de at neste statsbudsjett faktisk har 1.647 milliarder kroner til disposisjon.

En kutt i formueskatten eller andre skattekutt på 13 milliarder kroner tilsvarer under 1/100 av disse midlene.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere