NA24.no

- Regjeringen verner for mye

Sist oppdatert:
Oljegigantene er fornøyd med tildelingene, men mener regjeringen har gått for langt i å verne enkelte områder. Hydro mener regjeringen legger betydelige bremser på oljevirksomheten i nord.

Regjeringen har lagt frem den helhetlige forvaltingsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Nordland og Troms, blant annet Lofoten og Vesterålen.

Flere områder vernes for oljeutvinning i denne omgang, men sett bort fra at naturreservatet rundt Bjørnøya utvides, åpnes det for omkamp om verningen om fire år. Men på tross av dette er det ikke mye jubel å spore i oljebransjen.

- Vi hadde håpet og trodd at forvaltningsplanen ville vært noe mer offensiv enn det vi nå ser. Det som gjelder Barentshavet er vi i store trekk fornøyd med, men ikke de kystnære områdene utenfor Nordland og Troms, sier Statoils informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad til NA24. Han viser til at områdene Nordland VI og VII og Troms II ikke åpnes for oljevirksomhet.

- Det er noe vi ikke kan gjuve løs på, som vi hadde håpet at vi kunne gjøre, sier han, før han legger til at områdene ikke er varig vernet.

- Det er vi selvsagt fornøyd med, sier Statoil-direktøren, og gjør seg klar til omkamp om områdene utenfor Lofoten og Vesterålen om få år.

Betydelige bremser
Heller ikke i Hydro hopper de i stolen over den nye forvaltningsplanen. En diplomatisk pressetalsmann Tor Steinum sier at «det er noe positivt og noe negativt» i forvaltingsplanen som «det meste annet her i verden». Men de er positive til at det gis klarsignal i Barentshavet, og at ingen områder gis varig vern.

- Men det er klart det er side ved dette som legger betydelige bremser på fremdriften. Kystnære områder utenfor Nordland og Troms vernes. Det synes ikke vi er spesielt lurt. Om ikke borevirksomhet, så hadde vi håpet på en konsekvensutredning, sier Steinum.

Regjeringen avviser derimot å foreta en konsekvensutredning.

- Ved en konsekvensutredning har man i realiteten tatt stilling til å bygge ut. Det har ikke vi. Men vi skal innhente ny kunnskap og ta stilling til om det skal gjøres en konsekvensutredning om fire år, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Han er heller ikke spesielt fornøyd med at det ikke åpnes for oljeutvinning utenfor Møre-kysten.

Å ta hensyn er ikke å blokkere
- Men har du ikke forståelse for at regjeringen må ta miljøhensyn og hensyn til fiskeriene?

- Det er klart at regjeringen har mange hensyn å ta, men vi tar også hensyn til de andre interessene som gjelder i områdene. Det å ta hensyn er ikke det samme som å blokkere for enhver aktivitet. Vi synes de har gått for langt, utdyper han.

Statoils konserndirektør for undersøkelse og produksjon Norge, Terje Overvik, mener det er mulig å sikre hensyn til miljø og fiskeri, samtidig som det åpnes for en gradvis utvikling også i de lovende kystnære områdene utenfor Nordland og Troms. '

- Vi har påpekt de industrielle mulighetene i disse områdene, men tar selvsagt regjeringens beslutning til etterretning, sier Overvik.

Statsminister Jens Stoltenberg avviser påstander om at Nordlands-kysten stenges helt for oljevirksomhet.

- Det tildeles konsesjoner til letevirksomhet også utenfor Nordland. Bare ikke i Nordland VI og VII. Men Nordlands-kysten er lang, sier han.

Både Enoksen, Stoltenberg og miljøvernminister Helen Bjørnøy understreket at Barentshavet er ett av de minst utforskete områdene på norsk sokkel. Det har bare blitt boret 65 letebrønner i Barentshavet i løpet av norsk oljehistorie. Mot 1000 totalt på norsk sokkel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere