NA24.no

Ved å ikke ta ut utbytte fra sitt eget selskap som normalt, fikk Northug betydelig mindre bot for sin fyllekjøring enn han ellers ville fått.
Ved å ikke ta ut utbytte fra sitt eget selskap som normalt, fikk Northug betydelig mindre bot for sin fyllekjøring enn han ellers ville fått. Foto: Carina Johansen (NTB Scanpix)

- Reglene må endres etter Northug-boten

Northug-triks kan få politiske følger.

Fredag kunne Nettavisen melde at Petter Northug gjennom strategisk planlegging av utbytte fra sitt eget firma slapp unna med en bot på 185.000 kroner - fremfor rundt 600.000 kroner som ville vært det riktige om han hadde gjort som vanlig og tatt ut overskuddet fra «Petter Northug Holding AS».

Ved beregning av bot for fyllekjøring, beregnes det normalt 1,5 månedslønner, inkludert kapitalinntekt. Ved å ikke ta ut utbytte på normal måte, men i stedet lar pengene stå i sitt heleide aksjeselskap, fikk han ikke en formel inntekt på oppunder fem millioner.

Les også: Slik slapp Northug unna 600.000 kroner i bot

Tillatt av Høyesterett

Ifølge advokat Jon Christian Elden er det slik at boten beregnes ut fra inntekt når rettssaken går, ikke når lovbruddet begås. Han har tidligere gått til Høyesterett for å argumentere for at det det bør være motsatte.

- Jeg har i en tidligere anke til Høyesterett argumentert med at det er mest rimelig å bruke inntekten på gjerningstidspunktet fordi domstidspunktet kan være tilfeldig. Høyesterett var uenig, så da er Northug på trygg juridisk grunn, forklarer Elden til Nettavisen.

Dermed har personer med egne selskaper med loven i hånden mulighet til å drive aktiv «straffetilpasning»

Jenny Klinge (Sp) ønsker å endre reglene for beregning av bøter.

- Uheldig tilpasning

Nå nå tar justispolitisk talskvinne Jenny Klinge i Senterpartiet til orde for at loven bør endres.

- Northug har sitt på det rene i denne saken, men jeg mener bestemt at reglene bør vurderes endret, sier Klinge.

- Det virker etter min mening mer fornuftig om boten blir beregnet etter inntektsnivået når lovbruddet skjer i stedet for når dommen faller. Da vil en unngå uheldige tilpasninger, påpeker hun.

- Et problem for den allmenne rettsfølelsen

Stortingsrepresentant og medlem av Finanskomiteen Snorre Valen (SV) mener også at reglene må rettes opp i.

- Jeg vil ikke spekulere i om Northug har drevet inntektsplanlegging for å få lavere bot. Men at muligheten er der, er jo et problem både for den allmenne rettsfølelsen og hensikten med bøtene. Folk flest kan jo ikke styre sin egen inntekt på denne måten, og må ta den boten de får, basert på inntekten de har.

Snorre Valen (SV)

- Vi vil vurdere om noe lar seg gjøre med dette, uten at det får åpenbart urimelige utslag.

Ikke intensjonen

Frps Jan Arild Ellingsen tror heller ikke Northugs utbyttegrep var intensjonen.

- Nei, garantert ikke. Samtidig er det slik at intet lovverk er absolutt, og har sine styrker og svakheter. Det tror jeg aldri vi kommer utenom, sier Ellingsen til Nettavisen.

Han vil ikke mene for mye om saken før de har sett på om en endring kan få andre uheldige utslag.

Nettavisen har vært i kontakt med Justisdepartementet som ikke ønsket å bruke tid på å snakke Northug-saken på en lørdag.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere