NA24.no

Foto: Marte Høgenhaug (NA24)

- Rekordår for Obos

Sist oppdatert:
- 2007 ble resultatmessig et av de beste årene i Obos’ historie, mener konsernsjef Martin Mæland.

Med estimert 670 millioner kroner i resultat før skatt, kan Obos-sjefen gni seg i hendene. Det gir rundt fire milliarder kroner på bok for boligbyggelaget.

NA24 - din næringslivsavis

Tallene er foreløpig kun estimerte, siden regnskapet ikke er klart ennå.

Likevel tyder opptellingen så langt på at 2007 ble bedre enn både 2006 da resultatet endte på 590 millioner kroner før skatt og 2005 da resultatet var på 650 millioner kroner før skatt.

- Obos har ryggrad
Totalt omsatte Obos og megler Exact i overkant av 4.300 leiligheter i fjor. Det er en markert nedgang i salg av nye boliger.

- Selv om 2008 har startet litt ruglete, med lav boligetterspørsel og stor kursnedgang på børsene, ser vi i Obos likevel med optimisme på utsiktene fremover. Vi kan for vår del ikke helt skjønne at verken boligmarkedet eller arbeidsmarkedet skal stoppe opp fordi om børsene opplever nedgang. Obos har uansett ryggrad nok til å ri av en liten kuling, sier Mæland.

Årsakene til veksten er nye medlemmer, nye boligprosjekter, økt eiendomsportefølje, mer bankvirksomhet, både på lån og spar, samt salg av Norgani Hotels.

Flere medlemmer
- I løpet av året fikk vi nesten 13.000 nye medlemmer og ved årsskiftet hadde vi 219.148 betalende medlemmer. Både innmeldingen og antall betalende medlemmer er på et rekordhøyt nivå, melder Mæland i en pressemelding.

Obos satte i gang byggingen av 935 nye boliger i Oslo-regionen. Dette er omtrent på samme nivå som året før, men rundt 700 boliger ble ferdigstilt. Dette er omtrent 100 flere enn året før. Obos har for tiden nærmere 1.200 boliger under bygging.

I løpet av fjoråret fikk Obos over 7.000 flere boliger til forvaltning enn det de hadde året før. Totalt forvalter Obos nærmere 125.000 leiligheter, og har vokst kraftig på forvaltning av næringseiendom gjennom selskapet Basale.

Mer bank
Sparevirksomheten i Obos økte også kraftig i fjor, med hele 14 prosent. Totalt forvalter nå Obos sparemidler på 5,2 milliarder kroner. Utlånsvirksomheten til Obos, som hovedsakelig er til borettslag og medlemmers kjøp av boliger, økte med 26 prosent til nær 9 milliarder kroner.

- Vår øvrige finansvirksomhet bidro også med betydelige resultater i 2007. Blant annet solgte vi våre aksjer i Norgani Hotels med en svært hyggelig gevinst, forteller konsernsjefen.

Nedgangen i boligmarkedet utover sommeren og høsten i fjor førte med seg en kraftig reduksjon av antall medlemmer som benyttet seg av sin forkjøpsretten ved kjøp av Obos-bolig. I 2006 ble 37 prosent av leilighetene tatt på forkjøpsrett. I 2007 ble dette tallet redusert til 24 prosent, og i fjerde kvartal 2007 var det bare 14 prosent av leilighetene som ble tatt på forkjøpsrett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere