*Nettavisen* Økonomi.

- Rente på fire prosent om to år

DnB NOR Markets tror renten vil stige gradvis frem til 2008.

19.01.06 16:46

Det går frem av en fersk rapport om de økonomiske utsiktene fremover som DnB NOR Markets la frem torsdag.

I år vil de korte rentene ligge på tre prosent, ifølge prognosene fra analysehuset. Til neste år vil rentenivået stige til 3,5 prosent, mens de i 2008 stabiliserer seg på fire prosent.

Med bankenes påslag, vil det gi en flytende rente ut til lånekundene på mellom fem og 5,5 prosent.

- Opp i mars
Til sammenlikning lå de korte rentene i 2004 og 2005 på to prosent. De beste lånerentene var i samme periode på rundt tre prosent.

- Vi har bare lagt oss over rentenivået i eurosonen, som vi tror vil være 3,5 prosent flatt, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR til TV 2 Nettavisen.

Dermed vil det være rom for en styringsrente i Norge på opp mot 3,75 prosent i 2008, mener Aamdal.

Om ett år tror økonomene at sentralbankens rente vil være 3,25 prosent.

- Styringsrenten skal opp ett prosentpoeng de neste månedene. Den første økningen kommer i mars, så i juni og etter det på annethvert rentemøte, sa sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets da rapporten ble lagt frem for pressen torsdag.

Mange usikre momenter
Men til tross for at DnB NOR Markets varsler en renteoppgang, er de likevel forsiktigere i sine anslag enn tidligere.

Før jul trodde økonomene at Norges Bank kunne komme med første renteheving allerede på møtet i slutten av januar, noe de nå altså har gått bort fra.

Det åpnes imidlertid for at renteoppgangen kan utvikle seg annerledes enn skissert i dagens rapport. Utviklingen avhenger av inflasjon, kronekurs og arbeidsmarked.

"Dersom inflasjonen stagnerer, kronen styrker seg vesentlig, eller aktiviteten i norsk og internasjonal økonomi skuffer, kan renteoppgangen bli svakere enn antatt. Men man kan også se for seg at utviklingen blir sterkere enn ventet, slik at sentralbanken hever renten i et raskere tempo", skriver DnB NOR Markets.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag