NA24.no

- Renteheving er spikret

Foto: Morten Holm (Scanpix)
Sist oppdatert:
Rentepresset på Norges Bank øker etter sterk prisutvikling.

Konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energi steg overraskende fra august til september.

Mens årstakten endte på 2,3 prosent for de 12 siste månedene til august, så endte den på 2,4 prosent i september, opplyser SSB.

- Rydder vei for renteheving
Makroøkonomene hadde på forhånd ventet at kjerneinflasjonen skulle ende på 2 prosent i september.

- Jeg vil si at rentehevingen er spikret nå, sier seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Han viser til at sentralbanksjef Svein Gjedrem gjentok at «de vurderte å heve renten på rentemøtet 23. september» i en kronikk i Dagens Næringsliv i dag.

- Det betyr på kodet markedsspråk at de vil heve renten neste gang, og dagens KPI-tall gir bare enda klarere argumenter for det.

Dersom styringsrenten heves 28. oktober blir dette den første renteøkningen på nesten 16 måneder og siden juni i fjor

Sesongeffekter
- Inflasjonen i Norge faller langt fra så kjapt som mange forventet. Likevel er september-tallet forkludret av sterke sesongeffekter, og overdriver trolig dagens inflasjonspress. Utviklingen i arbeidsmarkedet er likevel langt sterkere enn ventet. Dette vil føre til sterkt lønnspress på 2-3 års sikt, sier Chen til NA24.

Han legger til at Norges Bank har indikert at de kan skyve på tidshorisonten til å oppnå inflasjonsmålet enda lenger ut i tid.

- Dette for å kunne rette opp ubalanser som kan oppstå i boligmarkedet med eksempelvis stigende boligpriser. På den måten hensyntar de også i større grad enn før aktivapriser.

- Svært gradvis renteøkning
DnB Nor Markets skriver i en kommentar etter publiseringen av inflasjonstallene fredag at det er rimelig at Norges Bank har justert opp sin inflasjonsbane siden inflasjonsrapporten i juni.

-Det taler for renteøkning i oktober og en høyere rentebane enn den som ble lagt frem i juni. Vi tror likevel styringsrenten blir hevet svært gradvis, opp til 2 prosent innen ett år, skriver DnB NOR Markets

Klær og skotøy
Konsumprisindeksen steg med 0,8 prosent fra august til september, og årstakten endte dermed på 1,2 prosent. Viktigste årsak til oppgangen i konsumprisene var prisøkninger på klær og skotøy.

I forhold til tolvmånedersveksten i august, så endte september 0,7 prosentpoeng lavere. Ifølge SSB skyldes dette i hovedsak nedgangen i elektrisitetsprisene fra august til september, som var langt større enn i samme periode i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere