NA24.no

- Rentehopp i februar

Norges Bank, Svein Gjedrem
Norges Bank, Svein Gjedrem Foto: Meek, Tore (Scanpix)
Sist oppdatert:
Bedre fart i økonomien, men veksten er svak, viser undersøkelse.

Fredag ble de de månedlige resultatene fra undersøkelsen med Norges Banks regionale nettverk lagt frem.

Svak vekst
Etter flere måneder med svak vekst skriver Norges Bank at denne runden rapporterte kontaktene samlet sett om svak vekst i produksjonen.

- Veksten tiltok noe fra forrige runde. Aktiviteten økte innen hjemmemarkedsindustri, eksportindustri, varehandel og tjenesteyting. I bygg og anlegg ble det fortsatt rapportert om fall i aktiviteten, men nedgangen var noe mindre enn i forrige runde. Det største produksjonsfallet ble observert i oljeleverandørnæringen, oppsummerer sentralbanken.

Fra lave volumer
Og for første gang siden august 2008 ble det rapportert om vekst i produksjonen i hjemmemarkedsindustrien og eksportindustrien.

- Mange av bedriftene bemerket imidlertid at veksten måtte sees i sammenheng med at produksjonsvolumet i utgangspunktet er lavt. I hjemmemarkedsindustrien var det særlig i byggevareindustrien at produksjonen økte, melder sentralbanken.

Byggevareprodusentene pekte på økt etterspørsel fra offentlige rehabiliteringsprosjekter, økt byggeaktivitet blant husholdningene og økt aktivitet i anleggsbransjen som viktige årsaker til veksten. I eksportindustrien meldte flere kontakter om noe sterkere etterspørsel fra det europeiske markedet.

Redusert aktivitet for oljeindustrien
Oljeleverandørnæringen rapporterte imidlertid om redusert aktivitet og lav ordreinngang. Oppdragsmengden avtok særlig innenfor utbygging, mens aktiviteten var mer stabil for driftsrelaterte varer og tjenester.

Stabil sysselsetting
Rapporten viser også at kontaktene rapporterte om en relativt stabil sysselsetting samlet sett.

I industrien og i bygg og anlegg hadde sysselsettingen falt noe, mens sysselsettingen hadde økt litt innen tjenesteyting og i offentlig sektor. I varehandelen hadde sysselsettingen holdt seg om lag uendret. Samlet venter kontaktene at sysselsettingen vil holde seg ganske stabil de neste 3 månedene. Det er ventet en svak vekst i varehandel og tjenesteyting, mens det er ventet et moderat fall i industri og bygg og anlegg.

I offentlig sektor venter kontaktene uendret sysselsetting den neste perioden.

- Svært gradvis
- Hovedinntrykket av denne rapporten er - som forrige gang - at økonomien bedres, men svært gradvis, mener makroøkonom Bjørn Erik Ohrskaug i DnB Nor Markets

- Etter vår mening er rapporten litt på den svake siden. Problemene for oljeleverandørene blir stadig tydeligere. I den grad dette heller i noen retning for Norges Bank, gjør det oss litt mer sikre i troen på at neste renteheving kommer i februar, ikke neste uke. Men som sagt tidligere er dette en close call, skriver økonomen i en oppdatering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere