*Nettavisen* Økonomi.

- Rentehoppet kan komme tidligere

Den kraftige ledighetsveksten bremset opp i juli. - Det har skjedd et skift i utvklingen, sier økonomene.

30.07.09 11:24

I løpet av juli har ledigheten økt med 700 personer justert for vanlige sesongsvingninger, viser tall fra Nav.

NA24 - din næringslivsavis

Antall helt arbeidsledige og personer på arbeidsmarketstiltak er nå på 89.994 personer, og dette er 3,0 prosent av arbeidsstyrken. Dette er det samme som økonomene ventet forhånd.

- Ledigheten stiger nå langt mindre enn i vinter. Dette skyldes at færre nye arbeidssøkere melder seg hos NAV og at flere deltar på arbeidsmarkedstiltak, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en melding.

- Det har skjedd et skifte
I mai og juni steg ledigheten med 1.300 personer i gjennomsnitt pr måned, mens stigningen var på hele 5.000 per måned i de foregående fire måneder.

- Etter tre måneder ser det ut til at ledigheten vokser mindre enn ved begynnelsen av året. Det har skjedd et skift her. Akkurat i juli var det litt svakere utvikling enn ventet, hvor spesielt antall ledige på tiltak økte mer. Men vi kan ikke si at det er en gradvis mindre og mindre økning. Ledighetsveksten avtar ikke permanent, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til NA24.

Han tror fremdeles vi vil se at veksten i ledigheten fortsette frem mot årsskiftet.

- Dette er noe mer positivt enn det Norges Bank har regnet med. Men de vil nok se på et helt sett av indikatorer. Hovedbildet er at produksjonsutviklingen er noe bedre, spesielt når det gjelder forbruk og innenlandsk etterspørsel. Vi ser også noen svake tegn til forbedring i euro-landene, og en stabilisering av situasjonen i USA. Risikoen for en sterk forverring er mindre.

- Rentehoppet kan komme tidligere
Norges Bank antydet i sin forrige pengepolitiske rapport at de skal heve igjen ved halvårsskiftet neste år. Juel tror dette kan skje tidligere enn ventet om utviklingen fortsetter.

- Dette gjør at Norges Bank vil trekke i retning av å øke renten tidligere heller enn å kutte renten mer, men de vil nok vente og se etter flere tegn til dette, sier Juel.

- Rentebunnen er nådd
DnB Nor Markets har hatt en prognose om at Norges Bank vil kutte styringsrenten ned til 0,75 prosent til neste år, basert på blant annet sterk ledighetsvekst.

- Dette har økt sannsynligheten for at rentebunnen i Norge er nådd, sier analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets til NA2.

- Våre prognoser har vært en en økning i aku-ledigheten til 4,0 prosent i 2009 og opp til 4,5 prosent meste år. Nå ser det ut som om utviklingen er bedre. I årets første måneder var veksten i ledighet kraftig, mens vi i mai, juni og juli har sett at utviklingen har vært bedre enn ventet, sier Viland.

Høyest ledighet blant unge menn
6,4 prosent av menn i alderen 20-24 år er arbeidsledige. Det er unge menn i 20 årene som har hatt den sterkeste økningen i arbeidsledigheten det siste året. For aldersgruppene 20-24 år og 25-29 år har ledigheten økt med henholdsvis 130 og 128 prosent fra juli i fjor.

Høyest arbeidsledighet i Oslo
Ledigheten er høyere i samtlige fylker enn for ett år siden. I Finnmark har ledigheten kun økt med 10 prosent, langt mindre enn i andre fylker. Mest har ledigheten steget i Rogaland med 114 prosent og Akershus med 105 prosent.

Ledigheten er høyest i Oslo hvor 4,0 prosent av arbeidsstyrken er registrert som arbeidsledige, fulgt av Finnmark med 3,8 prosent. Lavest er ledigheten i Sogn og Fjordane med 2,1 prosent og Rogaland med 2,2 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.