NA24.no

- Rentekutt neste år

Sist oppdatert:
Er du bekymret over de stadige renteøkningene? Da bør du lese dette.

SSB (Statistisk sentralbyrå) la torsdag frem sin rapport «Økonomiske analyser 4» om utsiktene for norsk økonomi.

NA24 - din næringslivsavis

Byrået konstaterer at veksten i norsk økonomi er kraftig redusert, og spår at svakere vekstimpulser fra utlandet, lavere råvarepriser og sterkere krone vil bidra til fortsatt lav aktivitetsvekst, litt høyere arbeidsledighet og om litt også lavere inflasjon.

- Og rentetoppen er nådd, mener SSB. Renten vil derfor trolig gå ned utover i 2009.

- Renten skal ned
SSB mener at pengemarkedsrenten i Norge vil endres i takt med euroområdet, men med et lite tidsetterslep. Våren 2010 regner SSB med at den er nede på 5,25 prosent.

Bankene har hevet renten mer enn økningen til Norges Bank på grunn av at pengemarkedsrenten (renten bankene betaler på lån til hverandre) har steget kraftig i kjølvannet av uroen som har oppstått i bankenes kredittmarked. Dette ble utløst av problemene med risikofylte boliglån i USA, den såkalte subprime-krisen.

- Rentenedgangen vil dels komme gjennom en gradvis reduksjon i rentepåslaget, og dels ved at Norges Bank reduserer styringsrenten. Det skyldes både at inflasjonstakten vil dempes gjennom 2009 og at BNP-veksten i fastlandsøkonomien blir svak de nærmeste årene, skriver SSB i rapporten.

- Fire kutt
- Norges Bank skal være fremadskuende i sin rentepolitikk, noe som tilsier at renten blir satt ned i løpet av 2009, skriver SSB i rapporten.

SSB antar at pengemarkedsrenten vil falle jevnt gjennom 2009 og komme ned i 5,25 prosent våren 2010. Med en reduksjon i påslaget til 0,5 prosentpoeng innebærer denne utviklingen i pengemarkedsrenten fire reduksjoner á 0,25 prosentpoeng i styringsrenten fram mot midten av 2010.

Ledigheten vil stige
SSB konstaterer at konjunkturnedgangen så langt bare i beskjeden grad har dempet sysselsettingsveksten.

- Sesongjusterte månedstall fra AKU viser imidlertid at sysselsettingsveksten nå har stoppet opp, men det er så langt ingen klare tegn til økt arbeidsledighet. Etter hvert som den svake aktivitetsutviklingen fortsetter, regner vi med at arbeidsledigheten øker noe. Redusert tilstrømning av utenlandsk arbeidskraft vil kunne bidra til å begrense økningen i ledighet.

SSB anslår at 3,1 prosent av arbeidsstyrken er ledige i 2010.

Torsdag morgan slapp NAV sin rapport over sysselsettingen i Norge. Den viser at ledigheten lå på 1,8 prosent i august, mens SSBs egne utregninger i arbeidskraftundersøkelsen lå på 2,6 prosent i i tremåneders periode som ble avsluttet i mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere