*Nettavisen* Økonomi.

- Renten er for lav

Foto: (Scanpix/Montasje)

Nordeas sjeføkonom mener det er feil av sentralbanksjefen å kutte renten.

20.01.09 13:06

MAJORSTUA (NA24): - Jeg ville stanset rentekuttene på rundt fire prosent eller rett i underkant slik at vi fikk en pengemarkedsrente på fire eller 4,25 prosent, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea.

I dag er styringsrenten på tre prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag la Nordea fram rapporten Økonomisk Oversikt og i den forbindelse gikk Juel hardt ut mot rentepolitikken til Norges Bank.

- Vi bør ikke vende oss til at kapital er bortimot null priset. Derfor ville jeg ikke gått så mye ned på rentene, men stanset rundt fire. Grunnen er at man har behov for en gjeldskonsolidering i Norge, mener Juel.

Ikke rentekutt, heller tiltakspakke
Juel vil heller at Norges Bank ikke gikk under fire prosent, og at myndighetene heller gjorde diverse tiltak i regjeringens tiltakspakke.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I sin rentebane har Norges Bank varslet at styringsrenten skal ned i to prosent til sommeren.

- Jeg ville heller gjort mer på det offentlige statsbudsjettet. Dette fordi Norge er ett av de få landene i verden der det ikke ville være noe problem, sier Juel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dermed gir sjeføkonomen full støtte til Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen som i dag tok til orde for ikke å kutte rentene for mye. Argumentet var at for billig kapital fører til feilinvesteringer.

Problematisk boligoppgang
En av grunnene til at Juel tar til orde for høyere styringsrente er effekten dette vil ha på boligmarkedet. Fordi folk nå får langt mer å rutte med etter de massive kuttene fra Norges Bank, tror Nordea at boligmarkedet i Norge vil flate ut til sommeren eller tidlig høst, og at det så vil komme en prisoppgang.

- Ett alternativ er at Norges Bank gjør det de gjør nå, og så er heller noe raskere opp med renten enn de har signalisert i rentebanen. Jeg tror det ofte viser seg at sentralbanken er raske med å kutte nedover, men er for sene å ta dem opp, mener Juel.

- Men hvorfor er det problematisk at boligmarkedet flater ut, og kanskje stiger litt?

- Fordi gjeldsveksten ikke vil dempes nok, og fordi boligmarkedet kommer i gang igjen litt tidlig. Og fordi vi ikke får den korreksjonen som man egentlig ville fått. Risikoen nå er at du får mer trøbbel i boligmarkedet senere, sier Juel.

Kan få kjappere rentehopp
- Men Norges Bank kan kompensere for dette ved å ta renten raskere opp, slik at veksten i boligmarkedet blir langsommere fremover enn det vi ellers normalt ville opplevd, fortsetter Juel.

En av grunnene til at Juel og Nordea er temmelig optimistiske til den økonomiske utviklingen i Norge er at de kraftige rentekuttene har gitt norske husholdninger langt mer å rutte med. Nordea venter at økningen i kjøpekraft vil bli svært stor. Dette vil bidra til å holde forbruket i gang i Norge, og dermed være en av årsakene til at utviklingen i Norge ikke blir så ille.

- Hvis tiltakene hadde kommet over statsbudsjettet, og ikke i form av de kraftige rentekuttene, ville det tatt mer tid før effektene ble merkbare. Da ville det også gått dårligere i norsk økonomi. Men nå er jeg redd at man dytter problemet litt foran seg, og dermed ikke får en full korrigering i boligmarkedet, sier Juel.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.