NA24.no

- Renten kan bli null

- Norges Banks styringsrente kan gå helt ned til null, sier Kjersti Haugland til Nettavisen.
- Norges Banks styringsrente kan gå helt ned til null, sier Kjersti Haugland til Nettavisen. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Går mot tidenes laveste rente.

Torsdag avslører Norges Bank sin neste rentedom. Får ekspertene det som de vil, så kommer det første rentekuttet allerede da.

Nå er den såkalte foliorenten, renten bankene betaler for å låne penger av Norges Bank, på 1,5 prosent. Det er tidenes laveste nivå og det er snart tre år siden forrige renteendring.

- De fleste av våre naboland må smått om sen vende seg til nullrenter som et nær evigvarende regime. Inntil vi også havner nær null, vil det være underliggende dragsug på de norske markedsrentene. Det kan ta flere år før vi havner på null, men jeg har aldri hørt et vettugt motargument mot prognosen om at også vi i Norge, før eller siden får null i foliorente i sentralbanken, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika til Nettavisen.

Han får følge av seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB.

- Norges Banks styringsrente kan gå helt ned til null, sier hun til Nettavisen.

- Men da må det oppstå en krisesituasjon, noe jeg foreløpig ikke ser for meg. Norges Bank nøyer seg med å sette ned renten med en kvarting til 1,25 prosent i løpet av første halvår neste år, fortsetter seniorøkonomen.

Det jeg mente i enqueten din var at renten i teorien kan settes til null (om det skulle oppstå en krisesituasjon), men jeg tror absolutt ikke at renten er på vei ned mot null fremover. Så alvorlig tror jeg ikke oppbremsingen i økonomien blir. Jeg tror Norges Bank nøyer seg med en kvarting, slik at renten settes til 1,25% i løpet av første halvår.

Kraftig svekkelse
Den siste tids uro i oljemarkedet, har ført til en kraftig svekkelse av kronen og lagt ytterligere press på å stimulere andre sektorer enn oljesektoren.

- Hvis oljeprisen faller videre og dette får kraftige negative virkninger på norsk økonomi, uten at kronen svekkes noe særlig, kan det bli nødvendig å senke renten kraftig, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitet i Oslo til Nettavisen.

Holden mener imidlertid at den betydelige kronesvekkelsen man har sett siden i sommer, vil dempe de negative virkningen av oljeprisfallet.

- Det vil gjøre det mindre nødvendig å senke renten, sier Holden.

Norsk Industri tror på rentefall
Kronen har stupt fra 8,15 kroner mot euroen i juni til 8,81 kroner nå, og fra 5,99 kroner mot dollaren til 7,13 kroner i samme periode.

- Hvis oljeprisen faller videre og dette får kraftige negative virkninger på norsk økonomi, uten at kronen svekkes noe særlig, kan det bli nødvendig å senke renten kraftig, sier Steinar Holden.


Sist vi så en lignende svekkelse var høsten 2008, da finanskrisen slo til for alvor. Da svekket også oljeprisen seg fra nesten 150 dollar på toppen til 34 dollar ved juletider.

LES OGSÅ: Nettavisen mener - Sett ned renten

Norsk Industris mektige leder, Stein Lier-Hansen tror også på lavere rente.

- Den kan reduseres ytterligere uten at jeg vil angi noen eksakt grense, sier Stein Lier-Hansen til Nettavisen.

Bankrenten går ikke i null
Selv om styringsrenten faller til null, betyr ikke det at utlånsrenten til bankene gjør det samme.

- Men utlånsrentene påvirkes også av påslag i pengemarkedene, bankenes finansieringskostnader og konkurransesituasjon. Dermed vil ikke utlånsrenten komme like lavt, særlig om markedsuroen er høy, sier DnBs Kjersti Haugland.

Kan gå i underskudd
Nettavisen skrev i helgen at Norge kan gå i minus i 2015, for første gang siden oljefondet ble stiftet.

Til neste år anslår regjeringen at det vil være totale inntekter fra petroleumsnæringen på 342 milliarder og et overskudd på statsbudsjettet før overføring på 129,7 milliarder.

Skulle oljeprisen falle lavere, kan Norge for første gang ende opp i en situasjon hvor man ikke bare ikke får overført, men også fakstisk må bruke av pengene som er i fondet.

På 70 dollar fatet estimerer Rystad Energy at den norske stat vil bruke 20 milliarder kroner mer enn man får inn i inntekt.

LES HER: Norges største suksess kan bli en saga blott


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere