NA24.no

- Renten øker nå igjen

Sist oppdatert:
Forbered deg på det femte rentehoppet på rad.

De fleste økonomene tror sentralbanksjef Svein Gjedrem kommer med en ny renteheving denne uken.

NA24 – din næringslivsavis

Femte på rad
Etter forrige rentemøte ventet flere av økonomene seg en liten pause i april, men nye makrotall fra norsk økonomi har styrket troen på en femte heving på rad. Konsumprisene i mars steg mer enn det som var ventet.

- Norsk økonomi er inne i en kraftig høykonjunktur og fortsatt ligger renten godt under et normalt nivå, og virker således ekspansivt på den norske økonomen. Jeg tror det er viktig at Norges Bank kommer opp på et mer normalt nivå raskere enn det som har vært forutsatt, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Norsk Privatøkonomi til NA24.

Styringsrenten er nå på 4 prosent.

- Må gå raskere til verks
Veksten i konsumprisene og inflasjonen er på vei opp, påpeker sjeføkonomen.

- Kjerneinflasjonen steg mer enn Norges Bank venter, og det er tegn som tyder på perioden med spesielt lav inflasjon er i ferd med å gå forbi.

Norges Bank må gå raskere til verks for å unngå å havne i «bakleksa».

- Faren med holde renten lav for lenge er at man måtte ha tydd til kraftigere lut enn «en kvarting». Og for å unngå den usikkerheten har Norges Bank hevet renten raskere enn det de tidligere har indikert, sier Holvik til NA24.

Gradvis temposkift
Hun påpeker at kommunikasjonen fra sentralbanken er endret.

- Norges Bank har gradvis endret tempoet i rentesettingen fra små, ikke hyppige skritt og til å øke renten gradvis, sier Holvik til NA24.

Norges Bank hevet styringsrenten med 25 basispunkter på hvert tredje rentemøte frem til mars i fjor. Etter dette gikk banken over til å heve renten på annethvert møte. I november ble det foretatt enda en tempoøkning, og renten har nå blitt satt opp på alle de fire siste møtene. Tempoet opp til et mer normalt nivå har gått via små, ikke hyppige skritt til nå å økes gradvis.

Og rentehoppene fremover kommer som perler på en snor, mener analytikerne.

Hensynet til kronekursen
Tidligere har Norges Bank vært forsiktige med å heve renten for ikke å få for sterk kronekurs av hensyn til den lave inflasjonen. Når denne er på vei opp igjen, behøver ikke Norges Bank å ta hensyn til dette lengre, påpeker Holvik.

Og Holvik sier at vi må regne med at renten settes på på hvert eneste rentemøte i år.

- Det Norges Bank antyder som et normalt nivå er 5,25 prosent, og de sier de skal nå dette i første halvår 2008. Jeg tror det rentenivået blir nådd tidligere, og ved årsskiftet, sier Holvik til NA24.

Handelsbankens økonomer tror renten heves med et kvart prosentpoeng til 4,25 prosent.

- Høyere inflasjon og strammere arbeidsmarked er de viktigste argumentene, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken, og legger til at i motsatt retning taler høyere produktivitetsvekst og sterkere kronekurs for at sentralbanken skal vente.

Handelsbanken tror styringsrenten ved utløpet av 2007 ligger på 5,25 prosent, og at den skal stabilseres der.

- Lite ny informasjon
Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities venter ingen endring fra Norges Bank denne uken, og er således en enslig svale i makroterrenget. Han mener argumentene for å ta en pause i april er store.

- Det er er lite ny informasjon som skulle tilsi behov for å endre planene som ble lagt 15. mars, sier Andreassen til NA24.- Det absolutt viktigste er at sannsynligheten for å lykkes med å normalisere renten uten store valutautslag øker hvis en iler sakte. Ingen endring i april vil skuffe valutaspekulantene, svekke kronen og dermed gjøre det enklere for Norges Bank å nå fem prosent mot slutten av året, sier Andreassen til NA24.

Andreassen tror styringsrenten vil stabilisere seg på fem prosent ved årsslutt, og at den vil ligge på det nivået også om 12 måneder.

En haglskur med «kvartinger»
DnB NOR Markets, som mandag formiddag la frem sin makrorapport Økonomiske utsikter, tror renten i løpet av det neste året vil bli hevet til 5,5 prosent, som betyr at hevingene vil komme tett som hagl, i hvert fall i begynnelsen av perioden, skriver økonomene.

Når det gjelder det kommende rentemøtet den 25. april, er utfallet høyst usikkert, mener DnB NOR.

- Norges Bank indikerte i forrige inflasjonsrapport at renten ville bli holdt uendret. I etterkant av dette har imidlertid tallene for lønnsvekst og inflasjon trukket i retning av at renten bør settes opp. Vi holder derfor en knapp på at renten heves, skriver DnB NOR.

Norges Banks hovedstyre presenterer sin rentebeslutning onsdag 25. april klokken 14.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere