NA24.no

- Renten må opp

Sist oppdatert:
Trygve Hegnar mener renten må opp på onsdagens rentemøte.

- Gitt at Gjedrem tar prismålet meget alvorlig, skulle rentebeslutningen i dag være rimelig forutsigbar: renten må opp, skriver redaktør Trygve Hegnar i onsdagens leder i Finansavisen.

NA24 - din næringslivsavis

Hegnar skriver at når alle samfunnsøkonomer likevel mener at renten ikke bør økes skyldes det at det internasjonale makrobildet ser verre og verre ut blir det for enkelt.

Hegnar trekker fram mandagens inflasjonsrapport som overgikk både sentralbankens og økonomenes forventninger. Økende prisvekst i Kina kan lett få ringvirkninger for norsk økonomi, tror Hegnar.

Bør opp
Svak internasjonal vekst, en oljepris i fritt fall og nedgangen i råvaremarked er ikke gode nok argumenter for å la være å gripe inn mot høyere priser ved å heve renten.

- I sum, synes ikke vi at Norges Bank har så veldig mye å argumentere med for å holde renten uendret. Den bør opp hvis inflasjonsmålet skal nås, skriver redaktøren.

Ikke rør
Yrkesorganisasjonenes sentralforbund er derimot ikke enige med den profilerte redaktøren. I en pressemelding ber de om at sentralbanksjefen skal holde fingrene fra fatet.

- Med utgangspunkt i dagens økonomiske situasjon, må ikke sentralbanksjefen sette opp renten på dagens rentemøte. Konsumprisindeksen har steget med hele 4,3 prosent siden juni i fjor, renten er allerede på et nivå som strammer for svært mange låntagere - og like viktig: Partene i årets lønnsoppgjør viste ansvarlighet og bidro til at oppgjøret i stor grad endte på under 6 prosent, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere