*Nettavisen* Økonomi.

- Renten opp til 5,25

Foto: André Clark Utvik (TV 2 Nettavisen)

Sentralbanksjef Svein Gjedrem vil heve renten sju ganger i 2007, tror DnB NOR.

11.01.07 15:02

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR tror på raskere renteheving, og at vi når en topp innen årets utgang på 5,25 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

- Raskere
Det kommer frem i bankens rapport «Økonomiske utsikter», som ble presentert i Oslo torsdag.

Dermed kommer sentralbanksjef Svein Gjedrem til å heve bankenes styringsrente, den såkalte foliorenten, på sju av ni rentemøter i år, dersom økonomene i DnB NOR får rett i sitt anslag. Norges Bank har selv et anslag på 4,75 prosent ved utgangen av året.

Neste renteheving kommer i mars, tror DnB NOR.

- I våre anslag har vi lagt til grunn at renten settes opp raskere enn Norges Bank har indikert, sier Dørum.

- Stanger i taket
Men så blir det rentepause.

- Forutsatt at veksten i norsk økonomi avtar mot slutten av året og at prisstigningen holder seg under målet, legger vi til grunn at renten holdes uendret neste år, sier Dørum.

Han tror på nok et godt år for norsk økonomi, men sier samtidig at alle indikatorer stanger i taket nå.

- Norsk økonomi renner i veggen. Veksten videre vil bli bremset på grunn av at når kapasiteten synes fullt utnyttet, for ikke å si overutnyttet, er det begrenset hvor mye mer vi kan oppnå, sier Dørum.

- I tillegg til den raske tilstrammingen i arbeidsmarkedet, er veksten i boligpriser og gjeld svært høy. Det er derfor ingen tvil om at den norske økonomien har behov for enda høyere rente for å dempe aktiviteten til en mer normal utvikling. Og får å få til en pen landing må altså renten ytterligere opp enn det Norges Banks rentebane tilsier, mener DnB NOR-økonomene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dagens situasjon i norsk økonomi, som kjennetegnes av lav inflasjon i kombinasjon med stort press på realressursene, gjør avveiningen for Norges Bank svært vanskelig, mener DnB NOR.

- Den største usikkerheten synes å være muligheten for en kraftig sprekk i lønnsoppgjørene fremover, sier Øystein Dørum.

5 prosent lønnsvekst
DnB NOR jekker opp anslaget for lønnsveksten, og tror på 5,0 prosents vekst i 2007 og 5,3 prosent vekst i 2008.

- 2006 var et moderat år, og det ligger en del etterslep. Vi står nå foran et mellomoppgjør som kommer på ryggen av et moderat hovedoppgjør, sier Dørum.

Han viser til en gjennomgang av lønnsoppgjør de siste tolv årene viser at tarifftilleggene er er vesentlig større i hovedoppgjør enn ved mellomoppgjørsårene.

Norges Bank har neste rentemøte 24. januar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.