*Nettavisen* Økonomi.

- Renten opp, uansett

Økonomene er skråsikre på at renten går opp neste uke.

10.08.07 15:37

Neste onsdag møtes hovedstyret i Norges Bank, og økonomene er skråsikre på ny renteheving.

NA24 - din næringslivsavis

- Billigsalg
Fredagens inflasjonstall endrer ikke på bildet.

LES MER: Så mye stiger prisene

- Inflasjonen kom lavere enn ventet og andre måned på rad, men det hindrer ikke Norges Bank til å heve renten til 4,75 prosent neste onsdag, mener porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Storebrand

- Igjen er det sommertilbud og prisfall på klær og sko trekker inflasjonen ned. De mange som har shoppet i det dårlige været i sommermånedene kan vel ikke å ha unngått sett klær på billigsalg, sier Chen.

- Endret sesongmønster
- Sesongmønsteret på klær og sko kan ha endret seg. Salgene på klær og sko kan ha blitt dypere de siste årene. Dette kan forklare den større nedgangen i KPI-JAE i juli i fjor. Det var økt salg i juli og det tror vi slo ut i tallene nå, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Handelsbanken

Dumper sommerklær
Tendensen er at prisfallene på klær og sko har blitt kraftigere med årene.

- Dette kan henge sammen med at klær blir stadig billigere og turnover blir høyere. I stedet for å ha billige klær liggende på dyr lager-/butikkplass, dumpes gamle klær enda billigere for å fort rydde plass til nye plagg, sier Olav Chen til NA24.

- Gjedrem behøver ikke bekymre seg
- Den gamle teorien om at lav inflasjon (og deflasjon) og fallende priser kan føre til utsettelse av konsum, og dermed føre til ytterligere fall og en ond sirkel faller dermed i grus, mener porteføljeforvalteren.

- Sentralbanksjef Svein Gjedrem trenger derfor ikke å bekymre seg for at aktiviteten faller på grunn av fall i inflasjonen. Det motsatte har skjedd og ble bekreftet med de sterke detaljhandelstallene vi fikk i går, sier Chen, og legger til:

- Andre indikasjoner viser også at ledigheten skraper bunnen. I så fall vil lønnsveksten skyte fart, og innenlandsk inflasjon øke kraftig, sier Chen.

- Jeg er ikke bekymret for at inflasjonen vil falle eller holde seg lavt. Sommermånedene er alltid kronglete sesongmessig, påpeker forvalteren.

- Risikoen er kreditt-uro
Chen mener risikoen nå er at subprime-urolighetene vil spre seg.

- Eneste risiko er finans- og kreditturoen i utlandet, og faren for at det smitter over til realøkonomien, sier han og viser til at markedet nå priser Fed-kutt på neste rentemøte allerede.

LES OGSÅ: Børsen rett i kjelleren

- Men det er fortsatt altfor tidlig at det kommer til å knekke den internasjonale høykonjunkturen. Skulle det skje, vil jeg kanskje skifte mening. Men Norges Bank hever renten neste onsdag, avslutter Chen.

Det er forventet at Norges Bank hever styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 4,75 prosent i neste uke. Det mener 12 økonomer i en spørreundersøkelse fra Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.