*Nettavisen* Økonomi.

- Renten på sitt laveste før påske

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Økonomene i Handelsbanken spår snarlig rentebunn.

13.03.09 09:43

Etter gårsdagens rapport fra Norges Bank har Handelsbankens økonomer nå endret mening før rentemøtet i Norges Bank 25. mars.

NA24 - din næringslivsavis

Rapporten viste at det fortsatt står dårlig til i Norge, men økonomene flest tok rapporten som et relativt positivt tegn - man hadde fryktet noe verre.

Ny rentebunn
- Generelt fikk vi ikke inntrykk av at denne rapporten skulle påvirke Norges Bank vesentlig i retning av mer aggressiv rentesenkning enn de 50 basispunktene til sammen som de allerede har signalisert, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport fredag.

- Alt i alt føler vi derfor det er vanskelig å holde fast ved prognosen om en rentebunn på 1,5 prosent fra dagens nivå på 2,5 prosent, og at denne bunnen skulle nås innen sommeren. Vi har derfor bestemt oss for å heve denne bunnen i vår prognose fra 1,5 prosent til 2,0 prosent, som står omtrent i samsvar med Norges Banks egen prognose fra desember.

Nå tror Handelsbanken at den norske rentebunnen vil bli nådd allerede på møtet i slutten av mars - da er det slutt på rentekuttene i denne omgang.

- Imidlertid holder vi fast ved forventningen om at banken vil kutte med hele 50 basispunkter allerede 25. mars, slik at bunnen nås allerede da. Dette begrunner vi med at en viss ”front loading” bør være ønskelig i dagens situasjon, skriver Handelsbanken.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mer - hvis det blir verre
Økonomene Knut Anton Mork og Shakeb Syed åpner imidlertid opp for at rentekuttene kan komme i små skritt.

- Men etter dagens og tirsdagens tall holder vi også øynene åpne for muligheten om at Norges Bank nå velger å ta mindre skritt, med andre ord 25 basispunkter 25. mars og så 25 basispunkter til i mai eller juni.

Mork og Syeb utelukker ikke at det kan komme flere kutt, men det avhenger av at ting virkelig blir verre enn det ser ut som akkurat nå. Det vil det eventuelt bli dersom oljeinvesteringene kuttes kraftig.

- Selv om vi nå hever bunnen i vår renteprognose, beholder vi muligheten for videre kutt under 2 prosent som en betydelig mulighet. Men vi reserverer nå denne for et mulig scenario der neste års investeringsplaner i oljesektoren blir kuttet betydelig, og vi venter i så fall at kutt under 2 prosent vil måtte vente til utpå høsten eller etter neste årsskifte, avslutter Handelsbanken i sin morgenrapport.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.