- Renten settes opp neste uke

Foto: (Paul Weaver/Nancy Bundt/Montasje)

Nye tall peker i mot første renteheving i Norge på ett år.

04.05.11 12:52

Onsdag var det ute flere viktige tall som viser utviklingen i norsk økonomi.

Den første var at ledigheten sank fra 3,3 prosent i januar til 3,1 prosent i februar. Konsensus ventet uendret ledighet på 3,2 prosent og nedgangen var sterkest blant personer over 25 år, skriver DnB i sin gjennomgang.

- Denne måneden var det en relativt sterk vekst i sysselsettingen på 7000 personer, etter noen måneder med svak utvikling, skriver DnB Nor Markets.

Svak forbruksvekst
Etter sterke omsetningstall i februar, falt detaljhandelen med 0,6 prosent i mars. DnB melder at markedet hadde ventet ventet en vekst på 0,5 prosent. Forbruket i Norge var altså langt svakere enn ventet.

- De fleste bransjer hadde nedgang i omsetningsvolumet, men salg av dagligvarer og IKT-utstyr hadde en økning i perioden. Varekonsumet, som inkluderer biler falt med 1 prosent. Det var størst nedgang for kjøp av transportmidler og drivstoff, skriver DnB.

Klart for rentehopp
Til tross for at forbruksutviklingen var på den svake siden, mener DnB at alt nå er klart for rentehopp 12. mai.

- Vi ventet en nedgang i detaljhandelen denne måneden. Generelt må det sies at forbruksutviklingen har vært på den svake siden så langt i år. Den svake utviklingen skyldes trolig de høye strømprisene i vinter. Dette har også Norges Bank tatt høyde for i sine anslag. Likevel har nok utviklingen vært noe på nedsiden av Norges Banks forventninger, men er neppe avgjørende i forhold til rentesettingen. Den sterke utviklingen i arbeidsmarkedet trekker dessuten i motsatt retning. Alt i alt forandrer ikke dagens tall vårt syn om at neste renteheving fra Norges Bank kommer på deres møte neste uke (torsdag 12. mai), skriver DnB.

Det er ventet at Norges bank setter opp styringsrenten med 0,25 prosent til 2,25 prosent. Dette vil være den første renteøkningen fra sentralbanken siden 6. mai i 2010.

Markedsreaksjoner: Kronen svekket seg noe

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.